Elektrolitik İletkenlik (electrolytic conductivity)

Bir çözeltiye potansiyel uygulandığında, çözeltideki iyonlar ters yüklü elektrotlara doğru hareket ederler. Ancak hareket hızları, bu iyonların göç etmeleriyle oluşan sürtünme kuvvetleri tarafından sınırlanır. Metalik bir iletkende olduğu gibi çözeltide de, taneciklerin hızı uygulanan alanla doğrusal bir ilişkidedir; yani ohm kanununa uyar.

Bazı Önemli Bağıntılar

İletkenlik, G: Bir çözeltinin iletkenliği, elektriksel direncin (R) tersidir ve birimi ohm-1 dir.


Öz (Spesifik) iletkenlik, k: İletkenlik, bir iletkenin kesit alanı (A) ile doğru, uzunluğu (l) ile ters orantılıdır.


k orantı sabitidir ve "öz iletkenlik" olarak adlandırılır. A ve l sayısal olarak birbirine eşit olduğu zaman öz iletkenlik iletkenliğe eşit olur (k = G). Birimler santimetre cinsinden verildiğinde k, kenarı 1 cm olan bir sıvı küpünün iletkenliğini gösterir. Buna göre öz iletkenliğin birimi ohm-1 cm-1 dir.



Şekil-1: (a) Bazı bileşiklerin öz iletkenliğinin konsantrasyonla değişimi, (b) farklı konsantrasyonlardaki H2SO4’in öz iletkenliğinin sıcaklıkla değişimi


Eşdeğer (Ekivalant) İletkenlik: Eşdeğer iletkenlik (Λ), birbirinden 1 cm uzaklıktaki iki elektrot arasında bulunan 1 eşdeğer gram maddenin iletkenliği olarak tarif edilir. Burada çözeltinin hacmi ve elektrotların alanları belirtilmez; bunlar koşullara göre değişir. Örneğin, çözelti 1 N (litrede 1.0 eşdeğer gram) ise her bir elektrot yüzeyin alanının 1000 cm2 olması gerekir; çözeltinin 0.1N olması halinde ise 10000 cm2 'lik yüzey alanlı elektrotlar gerekir. Bu nedenle, doğrudan eşdeğer iletkenlik ölçümüne dayanan analizler pek sık yapılmaz. Bunun yerine, eşdeğer iletkenlik değeri öz iletkenlik verisinden dolaylı olarak bulunur.

Tarife göre, aralarında 1 cm mesafe bulunan iki elektrot arasında 1 eşdeğer gram madde varsa Λ değeri G'ye eşit olur. 1 eşdeğer gram madde içeren çözeltinin hacmi (V, cm3),


eşitliği ile verilir. Burada C, her bir litredeki konsantrasyonu (eşdeğer olarak) gösterir. Hacim, hücrenin boyutlarına göre de tarif edilebilir.


yazılır. Bu ifade denklem(2)'de yerine konularak aşağıdaki eşitlik çıkarılır.


Molar İletkenlik (Λm): Birbirinden 1 m uzaklıktaki iki elektrot arasında bulunan 1 mol elektrolitin iletkenliğini gösterir.

Denklem(3) kullanılarak konsantrasyonu bilinen bir çözeltinin deneysel olarak bulunan k değerinden eşdeğer iletkenlik hesaplanabilir.


Şekil-2: Bazı bileşiklerin molar iletkenliğinin konsantrasyonla değişimi


Sonsuz Seyrelmedeki Eşdeğer İletkenlik: Çözeltideki bir iyonun hareketliği dört kuvvetin etkisindedir. "Elektriksel kuvvet", elektrotun potansiyeli ve iyonun yükünden oluşan elektrik kuvvetidir; taneciklerin elektrotlardan sadece birine doğru hareket etmesini sağlar. "Sürtünme kuvveti", her iyon için karakteristik bir özelliktir; elektriksel kuvveti kısmen dengeler. Bu iki kuvvet seyreltik bir çözeltinin iletkenliğinin tayininde çok önemlidir; bu kuvvetlerin bulunduğu ortamda bir tuzun eşdeğer iletkenliği konsantrasyonuna bağımlı değildir.

Çok seyreltik olmayan konsantrasyonlarda iyon hareketliliğini etkileyen iki kuvvet daha ortaya çıkar, bunlar "elektroforetik" ve "relaksasyon" kuvvetlerdir. Bu kuvvetler, maddenin konsantrasyonu arttıkça eşdeğer iletkenliğin azalmasına yol açar. Sodyum klorür çözeltisinin konsantrasyonla gösterdiği eşdeğer iletkenlik değişimi Tablo- 1'de görülmektedir.

Elektroforetik etki, analizi yapılacak iyonu saran zıt yüklü iyonların hareketliğinden kaynaklanır. Bunlar beraberlerinde çözücü moleküllerini de taşırlar; ana taneciğin hareketi, çözücünün ters yöndeki akışı ile yavaşlatılır.

Relaksasyon kuvveti de, taneciği saran iyonik atmosferin hareketliliği ile ilgilidir; hareketli taneciğin arkasında toplanan zıt işaretli yük, iyonun hareketini yavaşlatır.

Kuvvetli elektrolitlerde eşdeğer iletkenlik ile konsantrasyonun kare kökü arasında doğrusal bir bağıntı vardır. Bu bağıntıdan elde edilen doğrunun sıfır konsantrasyona ektrapole edilmesiyle sonsuz seyrelmedeki eşdeğer iletkenlik (Λ0) bulunur.

Zayıf bir elektrolitin benzer şekilde elde edilen eğrisi bir doğru vermez ve Λ0 ın elde edilmesi de mümkün olmaz.


Tablo-1: Eşdeğer İletkenliğe Konsantrasyonun Etkisi

NaCl ‘ün konsantrasyonu, eşd./L
Λ0
NaCl ‘ün konsantrasyonu, eşd./L
Λ0
0.1
106.7
0.001
123.7
0.01
118.5
sonsuz seyrelme
126.4 0)


Tablo-2: Eşdeğer İyonik İletkenlikler, 25 0C

Katyon
l0+
Anyon
l0-
Katyon
l0+
Anyon
l0-
H3O
349.8
OH-
199.0
½ Mg+2
53.1
C2H3O2-
40.9
Li+
38.7
Cl-
76.3
½ Ca+2
59.5
½ SO4-2
80.0
Na+
50.1
Br-
78.1
½ Ba+2
63.6
½ CO3-2
69.3
K+
73.5
I-
76.8
½ Pb+2
69.5
½ C2O4-2
74.2
NH4+
73.4
NO3-
71.4
½ Fe+3
68.0
½ Fe (CN)6-4
110.5
Ag+
61.9
ClO4-
67.3
½ La+3
69.6
-
-


Sonsuz seyrelmede iyonlar arasındaki çekim kuvvetleri sıfırdır; bu halde, çözeltinin toplam iletkenliği her bir iyonik eşdeğer iletkenliğin toplamına eşittir.


l0+ ve l0- tuzun sonsuz seyrelmedeki katyon ve anyonunun eşdeğer iyonik iletkenlikleridir. İyonik iletkenliklerin her biri, diğer elektrolitik ölçmelerden bulunabilir; bazı iyonların eşdeğer iletkenlik değerleri Tablo-2'de verilmiştir. ½ Mg+2, 1/3 Fe+3 ve ½ SO4-2 gibi semboller, konsantrasyonun eşdeğer/litre cinsinden verildiğini gösterir. Çeşitli taneciklerin eşdeğer iyonik iletkenliklerinin farklı olması, büyüklüklerinin ve hidrasyon derecelerinin değişik olmasından dolayıdır (Tablo-2).

Eşdeğer iyonik iletkenlik, elektriksel bir kuvvet alanı altındaki bir iyonun hareket yeteneğini gösterir ve tabii iyonun elektrik nakletme kapasitesinin de bir göstergesidir. Örneğin, bir potasyum iyonunun iyonik iletkenliği bir klorür iyonununki ile hemen hemen aynidir; sonuçta, bir potasyum klorür çözeltisinden geçen elektrik çözeltideki potasyum ve klorür iyonları tarafından eşit olarak taşınır. Oysa hidroklorik asit durumunda olay farklıdır; hidrojen iyonunun hareket yeteneği çok büyük olduğundan elektrolizde elektriğin büyük bir bölümü [350/(350+76) = 0.82] hidrojen iyonu tarafından taşınır.

İyonik iletkenlik verileriyle çeşitli maddelerin relatif iletkenlikleri kıyaslanabilir. Örneğin, 0.01 N hidroklorik asidin 0.01N sodyum klorürden daha fazla iletkendir denebilir, çünkü hidrojen iyonunun iyonik iletkenliği çok büyüktür. Bu bilgiler kondüktometrik titrasyonda başarılı olmak için çok önemlidir.

Bir Hücredeki Değişken (Alternatif) Akımlar: Bir çözelti/elektrot yüzeyi boyunca doğru akım(dc) elektrik iletimi faradaik bir işlemdir; yani iki elektrottan birinde yükseltgenme ve diğerinde de indirgenme reaksiyonunun olması gerekir. Oysa alternatif akım(ac) için elektrotlarda elektrokimyasal reaksiyona gereksinim yoktur; bundaki elektrik akımı, faradaik olmayan işlemler sonucunda gerçekleşir. Faradaik iletkenlikle ilgili değişiklikler hücrenin elektriksel özelliklerini de değiştirdiğinden kondüktometrik ölçmeler faradaik olmayan işlemlere göre yürütülür.

Düşük frekanslarda, bir elektrolitten ac elektrik iletimi iyonların elektrotlara doğru ve elektrotlardan da ters yöne doğru olan periyodik hareketlerinden kaynaklanır. Radyo frekanslarında, taşınan elektriğin bir kısmı "tesir ve düzenlenme polarizasyonu" nedeniyle dielektrik akım şeklindedir. Bu etkiden kurtulmak için iletkenlik ölçümleri, çoğunlukla, düşük frekanslarda yapılır. "Osilometre" denen bir cihazda ise radyo frekansları kullanılır; bunda dielektrik akım önemlidir.