Kompozitler; Dispers Faz (composites; disperse phase)

Dispers faz matris içinde dağılmış ve matrise istenilen özellikleri kazandıran fazdır; kuvvetlidir, genellikle kuvvetlendirici veya takviye faz denir.

Kompozitler takviye malzemeye göre farklı yapılanmalarda olabilir; kuvvetlendirici ve matris birbiri içinde çözünmezler, kuvvetlendirici ve matris birbiri içinde kısmen çözünürler, veya matris ve kuvvetlendirici yönünden kritik olan ve genellikle üretim kaynaklı sorunlar içerebilirler.

Takviye malzemelerin kompozitin kuvvetlenmesini sağlamanın dışında malzemeye katkıda bulunduğu başka avantajları da vardır; örneğin, ısıya dayanıklılık, iletkenlik, korozyona direnç ve sertlik gibi. Takviye genellikle matristen daha kuvvetli ve daha sert olmalı ve matrisin kırılma mekanizmasını kompozitin avantajına değiştirmelidir.

Takviye fazlar çeşitli formlarda olabilir; partiküller, whiskerler, plateletler, sürekli veya kıyılmış fiberler gibi. Farklı takviyeler (alumina, silikon karbid, karbon silika gibi) farklı fiber özellikler gösterir; kuvvet, elastik modül, kayma dirençleri, kimyasal, kararlılıkları ve oksidasyon dirençleri farklıdır.

Bir fiber takviyeli kompozitin performansı fiberin uzunluğuna, çapına, oryantasyonuna, bileşenlerin miktar ve özelliklerine ve aralarındaki bağlanmaya göre değişir.

Takviyeler üç-boyutlu (partikülat), iki-boyutlu (laminar) veya tek-boyutlu fiber olabilir. Farklı takviyelerin kullanıldığı kompozitlerin mekanik özellikleri ve işlenme teknikleri de farklıdır. Kompozitler yapısal model olarak genellikle iki kategoriye ayrılabilir; laminat kompozitler ve dispersiyon kompozitler. Dispersiyon kompozitler içerdikleri takviye malzemenin dağılımına bağlı olarak üç tip altında toplanır (Şekil-2a):

·         Bir-boyutlu oryantasyon (1D)
·         İki-boyutlu oryantasyon (2D)
·         Üç-boyutlu oryantasyon (3D)

Kompozitlerde kullanılan bazı önemli takviye malzemeler Şekil-2(b)’de gösterilmiştir. Dizili sürekli fiberler, süreksiz fiberler, whiskerler (ince uzun tek kristaller), partiküller ve tekstil teknolojisi tarafından üretilen dokumalar gibi çok sayıda ipliksi (fibrous) yapılar tipik takviye malzemelerdir.

Matris ve takviye malzemenin tipine bağlı olmaksızın, herhangi bir kompozitin özelliklerini etkileyen dispers fazın çeşitli geometrik seçenekleri vardır. Kompozitlerin özellikleri, fazların özelliklerinin, relatif miktarlarının ve dispers fazın geometrisine göre belirlenir. ‘Dispers faz geometrisi’, partiküllerin şekilleri, büyüklüğü, dağılımı ve oryantasyonu kapsar.

Şekil-3 ve Şekil-4’de takviye malzemelerin yapılarına göre ve orijinlerine sınıflandırılmaları verilmiştir.


Şekil-2: (a) Dispersiyon kompozitlerin yapısal modelleri, (b) bazı takviye malzeme şekilleri ve geometrik yerleşimleri


Şekil-3: Takviye malzemelerin yapılarına göre sınıflandırılması




Şekil-4: Takviye malzemelerin orijinlerine göre  sınıflandırılması