Absorpsiyon Spektroskopisi Genel Kavramlar (general concepts)

Geçirgenlik (Transmittans): Şekil-1’de paralel bir ışın demetinin, kalınlığı b ve konsantrasyonu c olan absorblayıcı bir çözeltiden geçişi gösterilmiştir. Işının başlangıçtaki P0 gücü, fotonların ortamdaki absorblayıcı taneciklerle etkileşimi sonucunda P’ye düşer. Çözeltinin "geçirgenliği" T (%), gelen ışının çözelti tarafından geçirilen kesridir.


Absorbans: Bir çözeltinin absorbansı aşağıdaki denklem ile verilir. Geçirmenin tersine, gelen ışın demetinin gücü arttıkça absorbans değeri de artar.


Absorbtivite ve Molar Absorbtivite: Absorbans, ışının geçtiği ortamın yol uzunluğu (path length) ve absorblayıcı taneciklerin konsantrasyonu ile orantılıdır.
Denklem (3)’deki a orantı sabitidir ve "absorbtivite" adı verilir. a’nın büyüklüğü b ve c için kullanılan birimlere bağlıdır.



Şekil-1: Bir ışın demetinin absorblayıcı çözeltiden geçerken zayıflaması


Konsantrasyon mol/lt ve hücre (cell) kalınlığı cm olarak alındığında, absorbtiviteye "molar absorbtivite" denir, ve e harfi ile gösterilir. Bu durumda absorbans ifadesi aşağıdaki şekli alır.

A = e b c                                  (4)

P ve P0’ın  Deneysel Olarak Ölçülmesi: Denklem (1) ve (2) kimyasal analizlerde doğrudan uygulanamazlar. P ve P0 'ın ölçülmesi, test edilen çözeltinin bir kap içinde bulunması zorunluluğu nedeniyle doğru olarak yapılamaz. Işın ile numune kabının duvarları arasındaki etkileşim sonucunda, her iki yüzeyde de yansıma ve absorpsiyon yoluyla kayıplar olur. Ayrıca, ışın demeti çözeltiden geçerken büyük moleküllerin neden olduğu saçılma olayıyla da gücünden kaybeder. Yansıma kayıpları da önemli miktarlarda olabilir; örneğin görünür ışın havadan cama veya camdan havaya dikey olarak geçerken yansıma kaybı % 4 dür. Bu etkileri gidermek için, P ve P0 ölçümlerinde birbirinin aynı olan iki kap kullanılır. Bunlardan absorblayıcı çözeltinin bulunduğu kaptan geçen ışının gücü P olarak, sadece çözücünün bulunduğu kaptan geçen ışının gücü de P0 olarak ölçülür. Böylece gelen ışının kap duvarları nedeniyle uğrayacağı kayıplar her iki halde de aynı olacağından P0/P oldukça doğru olarak ölçülür; gerçek absorbansa çok yakın olan deneysel denklem aşağıdaki gibi yazılabilir.


Geçirgenlik (Transmittans) ve Absorbans Ölçülmesi: Geçirgenlik ve absorbans ölçmelerinin yapıldığı bir enstrumanın dedektörünün elektrik çıkışı G aşağıdaki denklemle verilir. K’, transdusere ışın çarpmadığı zamanki "kara akım (dark current)", K orantı sabitidir.

G = KP + K’                             (5)

Dedektörden çıkan elektrik enerjisi sinyalleri okuyucuya (veya kaydediciye) gelir. Bu tip enstrumanların çoğunda okuyucu skalası doğrusaldır ve T, % 0-100 aralığında olacak şekilde geçirgenlik değerine göre kalibre edilmişlerdir.

Geçirgenlik değerinin ölçülmesi üç kademede gerçekleşir. İlk olarak gelen ışın demetinin önüne bir kapak (engel) konularak dedektöre girmesi önlenir ve bu halde okuyucu ibresi sıfıra ayarlanarak gelen elektrik sinyalleri giderilir; bu kademeye "ölü akım" veya "T=% 0 ayarı" denir.

Bundan sonra ışın demetinin önünden kapak kaldırılır ve ışının içinde çözücü bulunan hücreden geçmesi sağlanır ve okuyucu ibresi 100'e ayarlanır; bu kademe "T = %100 ayarı"dır; bu ayarlamayla kaynağın çıkış gücü elektriksel olarak artırılmış veya azaltılmıştır. Alternatif olarak, ayarlanabilir bir diyafram (veya bir kafes) veya optik takoz kullanılarak da ışın demetinin gücü değiştirilebilir. İkinci kademede yapılan ayarlamadan sonra Denklem(5) aşağıdaki gibi yazılabilir.

G0 = 100 = K P0 + 0.00

Ölçme işleminin son kademesinde solvent hücresi çıkarılarak yerine örnek hücresi konur. Okuyucudan alınan değer,

G = KP + 0.00              G = P / P0 x 100 = T x 100

eşitliği çıkarılır. Geçirgenlik yüzdesi doğrudan okuyucudan gözlenir. Absorpsiyon skalası da aynı cihaz üzerinde bulunabilir.


Tablo-1: Absorpsiyon Ölçmelerinde Bazı Terimler ve Semboller

Terim, Sembol (ASTM)
Tanım
Alternatif terim, sembol
Işın gücü, P, P0
Işının enerjisi, erg
Işının şiddeti, I, I0
Absorbans, A
log P0/P
Optik yoğunluk, D, Sönme, E
Geçirgenlik, T
P/P0
Geçme, T
Işın yolu, b, cm
-
I, d
Absorbtivite, a, g/L
A / b c
Sönme katsayısı, k
Molar absorb-tivite, mol/L
A / b c
Molar sönme ketsayısı