2.1. GERİLME KUVVETİ TESTLERİ

Sürekli fiber-takviyeli, seramik matris kompozitler (CMC) kristalin matrisler ve genellikle seramik takviye malzemeler içerir. Gerilme testleriyle tek eksenli gerilme stresleri altında malzemenin kuvveti ve deformasyon özellikleri incelenir. Testte, herhangi bir non-lineer stres-strain davranışının (matris kırılması, matris/fiber tahribatı, fiber kopması, delaminasyon gibi) değerlendirilebilmesi için, stres uygulaması değişmemeli, aynı kalmalıdır.

Test örneğinin gerilme test sonuçları, örneğin karakterize ettiği malzemenin farklı çevrelerde veya değişik yüksek sıcaklıklardaki uygulamalarda kuvvet ve deformasyon davranışlarını tümüyle karşılayamayabilir.

a. Ortam Sıcaklığında (ASTM C1275) ve Yüksek Sıcaklıklarda (ASTM C1359) Düzlem – İçi Monotonik Gerilme Kuvveti Tayini Testleri (Monotonik: Monoton; testin başından sonuna kadar test hızının sürekli olması, değişmemesidir)

Sürekli fiber takviyeli seramiklerin ortam sıcaklığındaki gerilme kuvveti tayininde ASTM C1275 (Sürekli Fiber Takviyeli Seramik Matris Kompozit Dikdörtgen Kesitli Test Örneklerin Ortam Sıcaklığındaki Monotonik Gerilme Kuvveti) standart test metotları kullanılır.

Sürekli fiber takviyeli seramiklerin yüksek sıcaklıklardaki gerilme kuvveti tayininde ASTM C1359 (Sürekli Fiber Takviyeli Seramik Matris Kompozit Dikdörtgen Kesitli Test Örneklerin Yüksek Sıcaklıklarda Monotonik Gerilme Kuvveti) standart test metotları kullanılır.

Heri iki metotta da benzer cihazlar (Şekil-2) kullanılır ve işlem test hızı: 0.1 mm/dak’dır. Test süresince yük – yer değiştirme veya stres – strain değerleri kaydedilir; orta noktaya göre kırılma konumu ölçülür ve kaydedilir. Monotonik, tek eksen (uniaksiyal) yükleme altındaki gerilme kuvveti elde edilir. Metotlar sürekli fiber takviyeli (1-D, 2-D, 3-D) tüm seramik matris kompozitlere, ve ayrıca sürekli fiber takviyeli cam matris – amorf – kompozitlere  uygulanabilir.

ASTM C1359 test metoduna göre yüksek sıcaklıklarda çalışılır; test, 2500 0F’a kadar bir test ortamında yapılır. Sıcaklık sınırları: £ 1273 ± 3 K; nominal >1273 ± 6 K; geyç bölgesi: £ 773 ± 5 K; >773 ± %1 K test sıcaklığıdır. Sıcaklık hızı ve süresi: <50 K/dak., süresi: £ 30 dak. olarak verilir.

Test Örnekleri: Test örnekleri çeşitlidir; tipik bazı örnek geometrileri olarak düz kenarlı, kontürlü kenar-yüklemeli, yüzey-yüklemeli ve kontürlü pim/yüzey-yüklemeli düz gerilme test örnekleri sayılabilir. Tipik test örnekleri: ASTM C1359 için, Şekil-1a, 1b, 1c, 1d; ASTM C1275 için Şekil-1de’de verilmiştir.

Ölçülen Özellikler:

P ve Pmaks., ve Pkopma = uygulanan tek-yönlü gerilme yükü ve maksimum yük, ve örneğin parçalandığı yük (N), A = kesit alanı (mm2), I ve I0 = ölçümde ve orijinal ekstensometre geyç uzunlukları (mm), DeT /DeL = enlemesine ve boylamasına strain eğrisinin lineer kısım eğimi, Ds / De  =  se eğrisinin lineer kısım eğimi. Ayrıca orantı limit stresi ve orantı limit streste strain değerleri de hesaplanabilir. (Şekil-3 ve Şekil-4)


Şekil-1: (a) Düz kenarlı, (b) kontürlü, kenar-yüklemeli, (c)yüzey-yüklemeli, (d) kontürlü pim/yüzey-yüklemeli örnek geometrileri, (e) ASTM C1275 tipik bir test örneği. (Boyutlar mm)


Şekil-2: Tek-eksenli-yüklemeli tipik bir gerilme test cihazı, şematik




Şekil-4: Orantı limit stres tayin metotları


b. ASTM C1773: Sürekli Fiber Takviyeli Seramik Matris Kompozit (CMC) Boru Şeklindeki Test Örneklerin Ortam Sıcaklığında Monotonik Aksiyal Gerilme Özellikleri

Bu test metodu, duvar kalınlığı bilinen seramik kompozitlerin (boru/silindir) ortam sıcaklığındaki monotonik tek-eksenli gerilme testini kapsar. Yükleme fikstürüne yerleştirilen test örneği test makinesine (Şekil-1) bağlanır ve örneğe aksiyal yük uygulanır; aksiyal gerilme kuvveti (Su) ve kırılma kuvveti (Sf) tayin edilir. Stres-strain değerlerinden aksiyal strain, orantı limit stresi ve elastik gerilme modül değerleri bulunur.

Test Örnekleri: Boru şeklindeki test örneklerin dış çapı 10-150 mm ve duvar kalınlıkları 1-25 mm aralığında, dış çapın duvar kalınlığına oranı (d0/t) genellikle 5-30 arasındadır. Örnekler iki grupta toplanır; düz kenarlı örnekler ve kontür geyçli örnekler (Şekil-2a ve 2b, Şekil 3a, 3b, 3c, 3d).

Ölçülen Özellikler:

Poisson’s oranı (n) aşağıdaki eşitlikle hesaplanır:

Δε22/Δε11 = çembersel strain (ε22) ve eksensel strain (ε11) eğrisi lineer kısmının eğimidir.

Mühendislik stresi, s (Mpa); Mühendislik strain, e; Gerilme kuvveti, Su (MPa); Kırılma kuvveti, Sf MPa); Kırılmada strain, eu; Elastik modülü, E değerlerinin hesaplanmasında ASTM C1359 test metodunda verilen eşitlikler kullanılır. Ayrıca orantı limit stresi ve orantı limit streste strain, esneklik modülü, dayanıklılık modülü değerleri de hesaplanabilir.




Şekil-3: Tipik test örnekleri; (a) Düz kenarlı tüp, (b) grip bilezikli kontür geyç tüp, (c) integre kalın duvarlı grip bölgeli kontür geyç tüp, ve (d) konik omuzlu kontür geyç tüp


c. ASTM C1360: Sürekli Fiber Takviyeli Seramiklerin Sabit – Genlik, Aksiyal, Gerilme – Gerilme Çevrimsel (Cyclic) Yorgunlukları (Ortam Sıcaklığında)

Sürekli fiber-takviyeli seramik matris kompozitler (CFCC) genellikle kristalin matrisler ve seramik fiber takviye malzemelerle karakterize edilir. CFCC’lerin periyodik yorulmaya karşı davranışı doğrusal bir eğilim göstermez: mesela, matristeki fiberlerin kayması (örneğin çevreyle olan ısı transferiyle ilgili olan) gibi. Gerilme periyodik yorgunluk testleri, dalgalı tek-yönlü gerilme stresleri altında malzemenin verdiği tepkileri ölçer.

Bu proses, bazı noktalarda dalgalı stres veya strain uygulanan koşullarda bir malzemede meydana gelen kalıcı yapısal değişiklikleri inceler; testte yeteri seviyede dalgalanmadan sonra örnek tamamen kırılır. Çevrimsel yorgunluk testi ile ilgili terimlerin tanımlanması Şekil-2’de gösterilmiştir.

Test Örnekleri: Test örneği geometrisi ASTM C1275 test metodunda önerildiği gibidir (Şekil-1).

Ölçülen Özellikler:

s  = mühedislik stresi (MPa), e = mühendislik strain, Su = gerilme kuvveti (MPa), smaks. = maksimum stres (MPa), smin. = minimum stres (MPa), R = stres oranı, E = Elastik modül

P ve Pmaks. ve Pmin. = uygulanan tek-yönlü sıkıştırma yükü ve maksimum yük, ve minimum yük (N), A = kesit alanı (mm2), I ve I0 = ölçümde ve orijinal ekstensometre geyç uzunlukları (mm), Ds/De = se eğrisinin lineer kısmın eğimi (ASTM C1275).

Stres–yaşam süresi (S – N) veya strain–yaşam süresi (e – N) verilerinin grafikleri çizilebilir. Fiber takviyeli bir seramik matris kompozit için gerilme – gerilme ve gerilme – sıkıştırma testlerinde maksimum stres değerlerinin (S), yorgunluk çökme çevrim sayısına göre değişmesi çizilmiş S – N grafiği Şekil-3’de gösterilmiştir.


Şekil-1: ASTM 1275 tipik bir test örneği (boyutlar mm)


Şekil-2: Çevrimsel (cyclic) yorgunluk (fatigue) terimleri ve dalga formları


Şekil-3: Tipik bir seramik kompozit örneğin (SiOC) oda sıcaklığı ve 760 0C’deki yorgunluk (gerilme-gerilme ve gerilme-sıkıştırma) davranışı (düşük saykıl, 0.1 Hz’de)


d. ASTM C1557: Fiberlerin Gerilme Kuvveti ve Young’s Modülü

Test örneği fiber rest makinesine (Şekil-1a, 1b) yerleştirilir ve sabit bir karşı-başlık yer-değiştirme (displacement) hızıyla çökme oluncaya kadar kuvvet uygulanır. Gerilme stres-gerilme strain eğrisinin lineer bölgesinden, kırılmanın olduğu pik kuvveti ve fiber eksenine düz bir düzlemin kesit alanı oranından gerilme kuvveti (sf) ve aynı eğriden Young’s modül hesaplanır (Şekil-1c).

Test Örnekleri: Örnekler, bir fiber demeti veya fiber bobininden uygun tek-fiber olarak rastgele seçilir. çapı < 250 × 10-6 m, toplam uzunluğu kullanılan geyç uzunluğunun en az 1.5 katı olmalıdır. Çok kısa fiberler (whiskerler dahil) özel teknikler gerektirdiğinden bu metodun kapsamına girmez. Burulma gevşemeleri (strain)gerilme kuvvetinin büyüklüğünü azaltabilir; bu nedenle fiberler yerleştirilirken bükülmemesine dikkat edilmesi önemlidir.

Ölçülen Özellikler:

Ff = çökme kuvveti (N), A = kırılma düzleminde fiber kesit alanı (m2), Dl = geyç uzunluğunun uzaması (m). l0 = fiber geyç uzunluğu (m), e = strain, E = fiber Young’s modül


 Şekil-1: (a) Fiber gerilme test makinesi, (b) bir destek tabın şematik görünümleri, (c) tipik bir kuvvet ve karşı-başlık yer-değiştirme (displacement) eğrisi