Metal Matris Nanokompozitler, MMNC (metal matrix nanocomposites, MMNC)

Metal matris nanokompozitler, metal matris kompozitlerde karşılaşılan bazı olumsuzluklar ve sınırlamamaların giderilmesi amacıyla geliştirilmeye başlanmış kompozit malzemelerdir.

Metal matris kompozitler(MMC), yumuşak (ductile) bir metal veya alaşım matriste yerleştirilmiş sert seramik takviyeli malzemelerdir. MMC’ler metalik özelliklerle (yumuşaklık ve dayanıklılık) seramik özellikleri (yüksek kuvvet ve yüksek modül) birarada içerir. Bu nedenle MMNC’ler kayma/sıkıştırma proseslerine ve yüksek servis sıcaklıklarına dayanıklı malzemelerin üretiminde kullanılabilir; uzay endüstrisi, otomobil endüstrisi ve yapısal malzemeler önemli kullanım alanlarıdır.

Metal matris nanokompozitler (MMNC), takviye malzemelerin nanometre boyutlarda (genellikle <100 nm) olduğu metal matris kompozitlerdir. Veya, hem matris ve hem de takviye nanometre boyutlarda olabilir. MMNC’lerin MMC’lere kıyasla daha iyi özelliklere sahiptir; nano boyutlu takviyelerin mikro boyutlulara göre daha kuvvetli olması ve matrisin ince zerreciklerinin de etkileriyle mekanik özellikleri daha üstündür.

Karbidler, nitridler, oksitler gibi nanoseramik partiküller ve karbon nanotüp takviyeli çeşitli metal (Al, Mg ve Cu gibi) matrisli nanokompozitler üretilmektedir.

Metal matris nanokompozitler iki grup altında toplanabilir: Metal matris süreksiz takviyeli sistemler ve metal matris-karbon nanotüp (CNT) kompozitler.


Metal Matris Süreksiz Takviyeli Sistemler

Metal matris nanokompozitlerde kullanılan süreksiz takviyeler genellikle nanopartiküllerdir. Nanopartiküller, zamanla diğer süreksiz takviyelerin (nanofiberler, nanoteller veya nanoplateletler gibi) yerini almaktadır. SiC, TiC, WC, TaC, TiB2, AlN, ve Al2O3 kullanımı yaygın olan bazı nanopartiküllerdir. Nanopartikül takviyeli kompozitlerin karakteristikleri özetle:

·         Monolitik metalin granüller arası (inter-granüler) kırılma modu, hızla nanokompozitin trans-granüler kırılma moduna değişir.
·         Kuvvette orta-önemli derecede gelişme olur.
·         Kırılma dayanımında orta derecede gelişme olur.
·         Kayma, termal şok ve aşınma dirençlerinde önemli gelişmeler olur.
·         Yüksek sıcaklıklarda boyutsal kararlılıkta önemi gelişme olur.

Bazı metal matris nanokompozitler ve özellikleri Tablo-16’da verilmiştir.

a-Fe/Fe23C6/Fe3B sistemi gösterdiği gelişmiş sertlik özellikleri, Al/SiC sistemi de sertlik ve mekanik özellikleri yönünden tipik örneklerdir. a-Fe/Fe23C6/Fe3B sisteminden hazırlanan külçe ve şerit formlardaki metal nanokompozitlerin sertlik değerleri Tablo-17’de verilmiştir.

a-Fe/Fe23C6/Fe3B alaşımlarındaki nanofazların yapıları X-ışını difraksiyon ve TEM mikroyapı analizleriyle açıklanabilir; sistemde iki kübik ve bir tetragonal olmak üzere üç faz bulunur. Külçe alaşımda üç faz da 4 mm boyutundayken, ısıl işlemlenmiş şerit alaşımda fazların boyutu 100-130 nm dolayındadır (Şekil-77).


Tablo-16: Bazı Metal Matris Nanokompozit Sistemler ve
Özellikleri

Matris/Takviye
Gelişmiş Özellikler
Al/SiC, Mg/SiC, Al/Al2O3, Mg/Al2O3
Ultimat kuvvet, sertlik ve elastik modül
Ag/Au
Katalitik aktivite
Ni/PSZ ve Ni/YSZ
Sertlik ve kuvvet
Cu/Nb
Mikro sertlik
Al/AlN
Yüksek sıkıştırma direnci ve düşük akma hızı
CNT/Sb ve CNT/SnSb0.5
Li+  interkalasyon özellikleri
a-Fe/Fe23C6/Fe3B
Sertlik 
Cu/Al2O3, Cu/Nb
Mikro sertlik
CNT/Fe3O4
Elektrik iletkenliği


Tablo-17: Fe/Fe23C6/Fe3B Nanokompozit Külçe ve
Şeritlerin Sertlikleri


Örnek
Sertlik, GPa
600 °C
650 °C
700 °C
750 °C
800 °C
850 °C
Külçe
6.0
-
6.6
-
6.5
-
Şerit
11.0
15.6
16.2
12.2
12.0
10.5


Şekil-77: a-Fe/Fe23C6/Fe3B nanokompozitlerin TEM/SAED imajları

Al/SiC Nanokompozit Sistemi: Al/SiC nanokompozit ve eşdeğeri mikrokompozitlerin bazı mekanik özellikleri Tablo-18’de toplanmıştır. Tablodaki değerlerden görüldüğü gibi, Al/SiC kompozite kıyasla Al/SiC nanokompozitin Young’s modülü %105.1 ve sertliği %12.6 daha yüksektir.


Tablo-18: Al/SiC Nanokompozit ve Mikrokompozitlerin
Özellikleri


Young’s modülü, GPa
Sertlik (Hv) Kg/mm2
Al/SiC Kompozit
88.4
78
Al/SiC Nanokompozit
100
160

Al/SiC nanokompozit sisteminin Vicker’s sertliği, Young’s modülü ve shear modülünün, nanokompozitin içerdiği SiC miktarı ile değişimi Şekil-78’de verilmiştir. Sert fazın (SiC) hacim fraksiyonunun artmasıyla maksimum sertlik 2.6 GPa değerine kadar (SiC miktarı %10’dur) malzemenin sertliğinde doğrusal bir yükselme görülür. Young’s modülü ve shear modülü de artan SiC miktarıyla önemli derecede yükselir.


Şekil-78: Al100-x/SiCx nanokompozitlerin SiC miktarı ile (a) Vicker’s sertliğinin, (b) Young’s modülü ve shear modülünün, değişmesi

Mekanik katı hal karıştırma ile hazırlanmış olan Al/SiC nanokompozitlerin TEM imajında sadece iki faz görünür; bunlar SiC (granüler ince zerrecikler) ve matris olan aluminyumdur (Şekil-79). Elektron difraksiyon paterninde (SAED) keskin halka-lekeleri yoktur; bu görünüm ince nano boyutlu tozun (SiC fazı) Al matriste yerleşiminin yeterli olduğunu belirtir.

Şekil-79: Al/SiC nanokompozitlerin, (a) TEM ve (b) SAED imajları

Diğer Bazı Sistemler: Diğer bazı tipik metal nanokompozitlerin (Fe/MgO, Al/AlN ve Ag/SiO2) mikro yapılarını gösteren SEM ve TEM mikrografları Şekil-80’de verilmiştir. Fe/MgO nanokompozit 873 K’de ısıl işlem uygulanmış ve 1073 K’de indirgenmiştir; indirgenme sırasında Fe2O3’den O2 çıkışı hacim değişikliğine neden olur.


Şekil-80: Fe/MgO; Al/AlN ve Ag/SiO2 nanokompozitlerin SEM ve TEM mikrografları


Metal Matris-CNT Kompozitler

Metal matris-CNT sistemlere tipik örnekler Al/CNT, Mg/CNT ve Sn2Sb/CNT nanokompozitlerdir.

Karbon nanotüp takviyeli aluminyum matris kompozitlerin matristeki CNT miktarıyla Vicker’s sertliğinin değişimi incelenmiştir (Şekil-81); görüldüğü gibi, CNT mikanın artmasıyla (ağırlıkça %1, 2, 4 ve 10) mikrosertlik de artmaktadır.

Aluminyum metal matrislere CNT ilave edildiğinde malzemenin elektriksel direncinde çok az bir değişiklik olduğu gözlenmiştir. Karbon nanotüplerin elektrik iletkenlikleri aluminyumdan daha düşüktür; ayrıca CNT’ler Al-tanecik sınırlarında aglomerleşirse kendileri yeni bir tür tanecik sınır fazı oluşturarak şarj taşıyıcının saçılmasını yükseltirler ve iletenliğin düşmesine neden olurlar. Karbid fazların iletkenlikleri ve poröziterinin zayıf olması da Al/CNT kompozitlerin elektrik direncini etkiler (Şekil-82b).

Sn2Sb/CNT nanokompozitlerde, CNT’lerde görülenden daha yüksek spesifik kapasite ve desteklenmemiş Sn-Sb alaşımlara göre gelişmiş bükülebilirlik özellikleri saptanmıştır. CNT matriste Sn2Sb dispersiyonuyla izlenebilmiştir (Şekil-83).

Şekil-81: Aluminyum matriste CNT miktarıyla mikrosertlik ve akma kuvvetinin değişimi


(a)                                                (b)
Şekil-82: (a) CNT’lerin TEM, ve (b) Al/CNT (%1 ağ.) nanokompozitin SEM görüntüleri


(a)                                               (b)
Şekil-83: Sn2Sb/CNT nanokompozitlerin (a) SEM ve (b) TEM görüntüleri


MMNC Üretim Prosesleri

Metal matris kompozitlerin üretiminde çeşitli ex-situ ve in-situ prosesleri kullanılabilir. Ex-situ proseste takviye malzeme matrise doğrudan (dışarıdan) ilave edilir. In-situ proseste ise takviye malzeme fabrikasyon sırasında matris içinde üretilir. Her iki proses de kendi içlerinde Şekil-84’de görüldüğü gibi alt gruplara ayrılır.

Ex-situ üretim teknikleri katı-hal, yarı katı-hal ve sıvı-hal prosesleridir. Katı-hal proseslerinden en popüler olanlar toz metallurji ve mekanik aşındırma yöntemleridir. Sıvı hal prosesler dört temel kategoride toplanır: infiltrasyon, çalkalama, püskürtme (sprey) ve ultrasonik kavitasyonla katılaştırma. Yarı-katı prosesler ise elektromagnetik karıştırma ve yarı-katı dökmedir.

In-situ prosesler, ex-situ yöntemlerde görülen tipik bazı olumsuzluklardan etkilenmez. Fabrikasyon metotları iki temel mekanizma altında toplanabilir: Reaktif rota ve morfolojik rota. Reaktif rotada takviye malzeme, metal matris içinde gaz-sıvı, sıvı-sıvı veya katı-sıvı reaksiyonlarla sentezlenir. Morfolojik rotada kompozitin morfolojik yapısı esas alınır. Bunun için iki proses uygulanabilir: De-formasyon prosesi ve eutektik alaşımların doğrudan katılaştırılması.


Şekil-84: Metal matris nanokompozitlerin üretim metotları

Metal matris nanokompozitlerin ve metal-CNT nanokompozitlerin hazırlanmasında kullanılan çeşitli metotlar vardır: Sprey piroliz, sıvı metal infiltrasyon, hızlı katılaştırma (RPS), buhar teknikleri (PVD, CVD), öğütme (yüksek enerji bilyeli) elektrodepozisyon ve kimyasal metotlar (koloidal ve sol-jel prosesleri).

Metal bazlı bazı nanokompozit sistemler ve bu sistemlere uygulanan proses metotları Tablo-19’da, metal CNT nanokompozit sistemler ile proses metotları da Tablo-20’de verilmiştir.


Tablo-19: Metal Nanokompozit Sistemler ve Prosesler

Sprey Piroliz: İnorganik öncül (başlangıç malzemesi) uygun bir solventte çözülür ve ultrasonik bir atomizerle sis şeklinde püskürtülür. Bu sis, taşıyıcı bir gazla önceden ısıtılmış bir odacığa taşınır; damlacıklar buhar haline gelir ve bir filtreyle tutularak, oksit malzemelerin oluşması için kolayca parçalanması sağlanır. Metal oksitlerin seçici indirgenmesiyle de metalik malzemeler elde edilir.
Sistem
Avantajları
Sınırlamalar
Fe/MgO, W/Cu
Çok komponentli sistemlerde ultra ince küresel ve homojen tozlar hazırlanabilir.
Fazla miktarlarda muntazam nanoboyutlu partiküller üretimi yüksek maliyetlidir.

Sıvı İnfiltrasyon: İnce takviye partiküller, matris metal malzemeyle karıştırılır ve termal işlem uygulanır; matris ergir ve sıvı infiltrasyonla takviyeleri sarar. Bunu takiben, konsolidasyonu sağlamak ve iç poröziteyi gidermek amacıyla matrisin erime noktasının altındaki bir sıcaklıkta ısıl işlemle iç porözite giderilerek konsolidasyon yapılır.
Sistem
Avantajları
Sınırlamalar
Pb/Cu, Pb/Fe, W/Cu/ Nb/Cu, Nb/Fe, Al-C60
Matris ve takviye arasındaki temas süresi kısadır, çeşitli sertlikte ve aşınmaya dayanıklı malzemelere uygulanabilir, katılaşma hızlıdır.
Yüksek sıcaklığa dayanıklı takviyeler kullanılır, proses sırasında istenmeyen ürünler oluşur.

Hızlı Katılaştırma Prosesi (RSP): Metal komponentler bir arada ergitilir. Ergiyik, homojenliğin sürdürülebilmesi için gerekli kritik sıcaklığa kadar ısıtıldıktan sonra uygun bir yöntemle (örneğin ergiyik spinning gibi) hızla soğutulur.
Sistem
Avantajları
Sınırlamalar
Al/Pb, Al/X/Zr (X = Si, Cu, Ni), Fe alaşım
Basit ve etkin bir prosestir.
Sadece metal-metal nanokompozitlere uygulanabilir, aglomerizasyon olabilir, ince partiküllerin dağılımı homojen değildir.

RSP, Ultrasonikle: Matris ve takviye malzemeler arasındaki ıslanabilirlik özelliğinin geliştirmek ve karıştırmak için ultrasonik yöntem uygulanır.
Sistem
Avantajları
Sınırlamalar
Al/SiC
Aglomerizasyon olmaksızın, ince partiküllerle de dahil, iyi bir dağılım elde edilir
-

Yüksek Enerji Bilyeli Değirmen: Toz malzemeler, nanoboyutlu alaşım elde edilinceye kadar bir arada öğütülerek nanokompozit elde edilir.
Sistem
Avantajları
Sınırlamalar
Cu-Al2O3
Homojen karışma ve düzenli dağılım vardır.


Kimyasal Buhar Depozit (CVD) / Fiziksel Buhar Depozit PVD – PVD: Komponentlerin sıçratma/buharlaştırılmasıyla bir buhar faz oluşması sağlanır. İnert bir gaz atmosferinde buhar fazın süper saturasyonu (doygunluğu) sonucunda metal nanopartiküller yoğunlaşırlar. Nanokompozitin konsolidasyonu, inert atmosferde termal işlemle yapılır. CVD: Malzeme buharlarının oluşturulmasında kimyasal metotlar uygulanır; takiben konsolidasyon yapılır.
Sistem
Avantajları
Sınırlamalar
Al/Mo, Cu/W, Cu/Pb
Yoğun ve saf malzemeler ve standart kalınlıkta filmler yapılabilir; yüksek depozisyon hızınsa yapışma iyidir.
Pek çok parametrenin optimize edilmesi gerekir; pahalıdır; kompleks proseslerdir.

Kimyasal Prosesler (Sol-Jel, Kolloidal) – Koloidal Metot: İnorganik tuzların çözeltide kimyasal olarak indirgenmesiyle elde edilen metal partiküller kurutulur ve konsolide edilir. Katı ürüne, H2 gibi indirgeyici bir atmosferde ısıl işlem uygulanarak seçici oksit indirgenmesi sağlanır ve metal komponent elde edilir. Sol-Jel Proses: İki misel çözelti hazırlanır: 0.1 M HAuCl4 (sulu) ve 0.6 M NaBH4 (sulu) içeren mezoporöz silika. Altın tamamen indirgeninceye kadar ultraviyole ışık altında karıştırılır. Fe/Au içeren nanokompozitler için: Demir kabuk (shell) sentezlenir. İkinci bir kabuk hazırlanır ve ikinci altın kaplamadan sonra toz malzeme kurtulur. Karışım preslenerek son malzeme elde edilir.
Sistem
Avantajları
Sınırlamalar
Ag/Au, Fe/SiO2, Au/Fe/Au
Basittir, proses sıcaklığı düşüktür, çok yönlüdür, kimyasal homojenite yüksektir, stökiyometrik kontrol tam olarak yapılabilir ve elde edilen ürünler çok saftır.
Bağlanma zayıf, aşınma direnci düşük ve geçirgenlik yüksek olabilir, ve porözitenin kontrolü zordur


Tablo-20: CNT-Metal Nanokompozitler ve Prosesler

Proses
Sistem
İşlem
Elektrik Akımsız kaplama
Co-CNT
İşlemler, elektrik akımsız bir kaplama banyosunda yapılır. (1) Aktiflenmiş CNT’ler, kobalt öncül, indirgeyici madde CoSO4.7H2O, kompleks yapıcı madde ve bir tamponun bulunduğu kaplama banyosunda kobalt kaplanmış CNT’ler elde edilir. (2) 873 K sıcaklık, 200 torr basınç ve %10 H2/N2 gaz akımında ısıl işlem uygulanır.
Elektrik Akımsız kaplama
Sn/CNT, SnSb0.5/CNT, Sn2Sb/CNT
SnCl2 ve SbCl3 öncüller, CNT’lerin de bulunduğu kaplama banyosunda KBH4’le indirgenir.
Sıcak Presleme
Al/CNT
Toz malzemeler öğütülür (~30 dakika), 25 MPa basınç altında ve 793 K’de preslenir.
Nano skala Dağıtma
Al/CNT
Doğal kauçuk ve etil propilenle, MWCNT (13 nm çap ve 10-50 μm uzunluk) öncül hazırlanır, Al tozlarla karıştırılır ve 353 K’de sıkıştırma kalıplamayla levhalar haline getirilir. Bu öncül 28 μm tanecik (grain) boyutundaki bir Al (%98.85) plaka üzerine konulur, N2 atmosferinde, 1073 K’de bir saat ısıtılır ve sonra soğutulur.
PM/infiltrasyon
Mg-Al2O3-CNT
Mg tozlar ve MWCNT (%1 hac.), alkol ve asitli ortamda mekanik olarak karıştırılır, 25 MPa basınçta ve 550 0C’de sinterleme yapılır. Ergimiş Mg, hazırlanmış Al2O3 fiber performlara (%25 hac., 40-100 μm uzunluk) infiltre edilir.