Karbon Nanotüpler, CNT (carbon nanotubes, CNT)

 Karbon nanotüpler (CNT), uzunluk/çap oranı >1000000 olan karbon allotroplarıdır. Bu silindirik karbon molekülleri pek çok nanoteknoloji ürününün sentezine olanak verecek yepyeni özelliklere sahiptir. Yüksek dayanıklılık (toughness) ve yüksek elastik modül gibi eşsiz mekanik özelliklere sahiptir. Özel elektronik yapısı metaller kadar yarıiletken özellikte olmasını sağlar. Karbon nanotüpler (CNT) üzerindeki çalışmalara ilk olarak 1952 yılında başlandı, 1976 ‘da tek duvarlı CNT (SWCNT) üzerinde incelemelere girişildi. Çok duvarlı karbon nanotüplerin (MWCNT) sentez prosesi, C60 molekülü üretimi için yeni bir ark buharlaştırma testi esnasında tesadüfen keşfedildi (1991). Karbon nanotüplerin özellikleri üzerindeki çalışmalar devam etmektedir. Yeni jenerasyon aletler, ekipmanlar ve biyo alanlarda yüksek potansiyele sahip malzemeler olduğu şüphesizdir.


Şekil-36: Çeşitli karbon nanotüpler, nanotorus, nanobud ve nanohorn şematik görünümleri

Karbon nanotüpler iki temel formda yapılandırılır; SWCNT’ler ve MWCNT’ler. SWCNT’ler tek bir grafen tüptür; çapı birkaç nm, uzunlukları genellikle mikrometre seviyelerdedir. MWCNT’ler ise iç içe yerleştirilmiş birkaç grafen tüpten oluşur; çapı SWCNT’lerin on katına kadar çıkar. En basit MWCNT çift duvarlı karbon nanotüplerdir (DWCNT); bu tipler SWCNT’lerin tüm özelliklerini gösterdiği gibi, daha kararlıdır ve sıkıdır.

Diğer bir karbon nanotüp formu teorik olarak tanımlanan bükülmüş karbon nanotüp, “nanotorus (çörek şeklinde)”dur. Bu formun magnetik momenti, termal stabilitesi gibi bazı özelliklerinin torusun çapına ve tüpün çapına göre çok yüksek olacağı tahmin edilmektedir. Nanotorus partiküllerin nonfotonikler için gelecek vaat eden önemli malzemeler olması beklenmektedir. Ayrıca nanobudlar ve nanohornlar da diğer tipik karbon nanoformlardır. Şekil-36’da karbonun bu allotroplarının şematik görünümleri verilmiştir.

Şekil-37: Transmisyon elektron mikroskobik imajlar; (a) çok-duvarlı, (b) tek-duvarlı karbon nanotüpler


Şekil-38: Grafen levhadan, chiral vektör C® boyunca CNT yapı (grafen vektörler a1® ve a2®)

SWCNT’ler yapısal olarak “grafen” denilen bir atom kalınlığındaki rulo şeklindeki grafitle kıyaslanabilir. Tek bir grafen levhadan iki standart tip SWCNT konstrüksiyon olasıdır; n ve m tam sayıları gösterdiğine göre, (n,0) yapı “zikzak”, ve n ¼m (n,n) yapı “koltuk” olarak tanımlanır. Üçüncü ve standart olmayan CNT konstrüksiyonu n > m > 0 eşitliğiyle karakterize edilir; bu tip “chiral” olarak adlandırılır; chiralite, CNT’lerin elektrik, mekanik, optik ve diğer özelliklerini belirler. Bir grafen levhadan chiral vektör C® boyunca SWCNT konstrüksiyonu Şekil-38’de gösterilmiştir.

CNT Fonksiyonlandırma

CNT’ler nanokompozitlerin üretilmesinde kullanılan önemli bir takviye malzemesidir. CNT’lerin yüzey alanı çok büyüktür, dolayısıyla matris malzemede dispersiyon sorunları diğer dolgu maddelerinden (küresel partiküller, karbon fiberler gibi) daha fazladır. Örneğin, polimer matris ve CNT takviyeler arasındaki van der Waals etkileşimler ve yüzey arası etkileşimin zayıflığı CNT’lerin yüksek potansiyelini önemli derecede sınırlar. Matristeki dispersiyon ve yüzey sorunu karbon nanotüplere fonksiyonel grupların bağlanmasıyla, “CNT fonksiyonlandırma”yla çözülür. Fonksiyonlandırma, aktif malzemeler ve CNT’ler arasındaki etkileşimlere göre kimyasal (kovalent) ve fiziksel (non-kovalent) olabilir. Bu metotların karakterizasyonu örnek olarak Şekil-39’da gösterilmiştir.

Şekil-39: SWCNT için olası fonksiyonlandırmalar; (a) eksik-grup, (b) kovalent yan grup, (c) sörfaktanlarla non-kovalent ekzohedral, (d) polimerlerle non-kovalent ekzohedral, (e) endohedral (ör. C60 ile), fonksiyonlandırmalar


CNT’ler, Şekil-40’da gösterildiği gibi çeşitli metotlarla üretilebilir. Bu metotların her birinin bazı avantajları da dezavantajları da vardır. CNT’lerin ağırlığı ve yoğunluğu arasındaki ilişkinin ayarlanması, geometrik karakteristiklerin (iç çap, dış çap, duvar sayısı gibi) dikkate alınması çok önemlidir. Çap farklılıkları CNT’lerin asitlerde ki çözünürlüğünü ve sörfaktanlardaki davranışını, saflaştırma gibi post prosesler de çözünürlüğünü etkiler.

Şekil-40: CNT sentezlerinde uygulanan metotların sınıflandırılması


Tek Duvarlı Karbon Nanotüpler (SCWNT): Tek tabaka grafendir. Sentezlemede katalizör gerekir. Atmosferik koşullar gerektiğinden kütle (bulk) sentezleme zordur. Saflık derecesi düşüktür. İşlemleme sırasında bozulmalar oldukça fazladır. Kolaylıkla döndürülebilir, bükülebilir.

Çok Duvarlı Karbon Nanotüpler (MCWNT): Çok tabaka grafendir. Katalizörsüz sentezlenebilir. Kütle (bulk) sentezleme kolaydır. Saflık derecesi çok yüksektir. İşlemleme sırasında bozulmalar azdır, ancak bozukluk oluştuğunda düzeltme çok zordur. Kolaylıkla döndürülemez.


Tablo-1: Karbon Nanotüplerin Bazı Özellikleri

Özellik
SWCNT
MWCNT
Kıyaslama
Yoğunluk, Mgm-3
0.8
1.33-1.40 (deney), 1.8 (teo.)
Çeliğin 1/6’sı, Al’um ½’si
Yüzey alanı, m2.g-1
150-1587 (deney), 3000 (teo.)
-
Bilinen malzemelerin hepsinden daha büyük
Elastik modül, TPa
1.2
0.4-3.7
Elmasla kıyaslanabilir, grafitin ¼ katı
Gerilme kuv. GPa
50-500
10-60
>>yüksek kuvvetli çelik
Esneklik
Bükülür, bozulmadan geri döner
-
Metallerin plastik deformasyonundan ve karbon fiberlerin kırılganlıklarından farklıdır
Akım taşıma, amp/cm2
1·109
-
~1.106’da bakır teller yanar
Elektrik iletkenlik, μΩ
50-500
-
-
Termal iletkenlik, W/mK
6000 (273 K’de)
-
Elmasla kıyaslanabilir (3320).
Termal stabilite, K
3073 (vakumda)
823 (havada)
-
Mikroçiplerdeki metal teller 873-1273 ‘de ergir
Magnetik hassasiyet, emu/kg
500 (paralel),
 22 x 10
3 (dik)
-



Karbon Nanotüp (CNT) Sentezleri

a. Plazma Bazlı Sentez Metotları

a.1. Ark Deşarj Metodu

Ark deşarj >1700 0C’ler gibi çok yüksek sıcaklıklarda yapılan bir CNT sentez metodudur; diğer tekniklerle kıyaslandığında yapısal bozukluklar daha azdır. Karbon nanotüplerin ark deşarj depozisyonu ile sentezi, katalizörsüz veya farklı katalizör öncüller kullanılarak yapılabilir. MWCNT’ler genellikle katalizörsüz ortamlarda elde edilirken, SWCNT’lerin sentezi katalizörlü ortamlarda yapılır. (Şekil-41)

Çok duvarlı karbon nanotüp (MWCNT) ark deşarj sentezi, uygun koşulların sağlanması durumunda çok basittir. Proseste, iki grafit elektrot arasına, inert bir atmosferse (He gibi) ~50 amper kadar akım uygulanır; grafit buharlaşır, bir kısmı reaksiyon kabının duvarlarında, bir kısmı da katot üzerinde kondense olur. Katotta yoğunlaşan depozit karbon nanotüpleri içerir.

Tek duvarlı karbon nanotüp sentezinde geçiş-metal katalizörler kullanılır. Proseste, hidrojen veya argon atmosferinde, kompozit (grafit ve metal) bir anot kullanılır; metal, Ni, Fe, Co, Pd, Ag, Pt, vs., veya Co–Ni, Fe–Ni, Fe–No, Co–Cu, Ni–Cu, Ni–Ti, v.s. karışımlarıdır. Metal katalizör proses veriminde önemli bir rol oynar.

Şekil-41: Ark deşarj metoduyla CNT sentezi şematik diyagramı

a.2. Lazer Ablasyon Metodu

İlk büyük miktardaki (gram seviyeleri) tek duvarlı karbon nanotüp 1996 yılında elde edilmiştir. Grafit (%98.8) ve Co/Ni (%1.2) kompozit hedef 1200 0C sıcaklık, ~500 torr basınç, Ar veya He atmosferinde (kuvartz tip fırın), pulslu veya sürekli bir lazerle buharlaştırılır. Oluşan grafit buharları bulutunda nanometre boyutlarda metal partiküller meydana gelir; bunlar plazma bulutundaki SWCNT’lerin büyümelerini katalize eder. Fakat aynı zamanda çok sayıda yan-ürün de meydana gelir. Buhar faz soğutulduğunda küçük karbon moleküller ve atomlar, hızla daha büyük kümeler (cluster) formda yoğunlaşır. Bu esnada katalizörler de, fakat çok yavaş olarak yoğunlaşmaya başlar, karbon kümelere eklenerek onların kafes yapılara dönüşmesini engeller, hatta oluşmuş kafes yapılara bozar. Meydana gelen ilk kümelerden tek duvarlı karbon nanotüpler formda tüp moleküller gelişir; bu gelişme, katalist partiküller çok büyüyünceye kadar, veya karbonun katalist partiküller yüzeyine daha fazla difüzlenemeyeceği yeterli soğutma koşullarının sağlanmasına kadar devam eder. Oluşan SWCNT’ler van der Waal’s kuvvetleri nedeniyle birbirleriyle etkileştiğinden kütle halindedirler. Nanotüpler ve yan ürünler uygun bir soğutma yöntemiyle (cold-finger) yoğunlaştırılarak toplanır. Elde edilen SWCNT’leri çapı 1.0-1.6 nm dolayındadır. (Şekil-42)

Ark deşarj ve lazer ablasyon, prensipte benzer metotlardır. Her ikisinde de, SWCNT sentezi için metal-impregne grafit hedef (anot) kullanılır. Her ikisinde de MWCNT ve fullarenlerin sentezinde anot saf grafittir. Ancak, lazer ablasyonla sentezlenen MWCNT’lerin uzunluğu ark deşarj metodunda elde edilenden daha kısadır; bu nedenle de MWCNT sentezinde lazer ablasyon tercih edilmez.

Şekil-42: Lazer ablasyon metoduyla CNT sentezi diyagramları; (a) klasik lazer ablasyon tekniği, (b) ultra hızlı lazer buharlaştırma (FEL-serbest elektron lazer)


b. Termal Sentez Prosesleri

Ark deşarj ve lazer ablasyon metotları temelde plazma sprey sentezlere dayanır. Termal sentezlerde sadece termal enerji kullanılır; 1200 0C’nin altında, . Fe, Ni, ve Co gibi aktif katalitik maddelerin eşliğinde karbon hammaddeden CNT’ler elde edilir. Karbon hammaddeye bağlı olarak bazen promoter olarak Mo ve Ru ilave edilir. Termal sentezler çeşitli kimyasal buhar depozisyon metotlarını kapsayan genel tanımdır; kimyasal buhar depozisyon (CVD), karbon monoksit prosesleri ve alev sentezleri bu grupta yer alır.

b.1. Kimyasal Buhar Depozisyon (CVD)

Ark deşarj metotla elde edilen nanotüpler önemli derecede safsızlıklar içerdiğinden nanotüp sentezlerde daha kontrollü rotalar izleyen prosesler geliştirilmiştir; bumlardan biri kimyasal buhar depozisyonudur (CVD). CVD iki aşamalı bir prosestir: Birinci aşamada substrat üzerinde katalist (Ni, Fe veya Co) çöktürülür, sonra kimyasal veya termal olarak katalistin nükleasyonu sağlanır.

İkinci kademe karbon kaynağın gaz halde reaksiyon odacığına konulması ve karbon molekülünün, plazma veya ısıtma sarımlarıyla sağlanan enerjiyle atomik seviyelere dönüştürülmesidir. Bu karbon, katalistle kaplanmış substrata difüzlenir ve metal katalistin üzerinde nanotüpler oluşmaya ve gelişmeye başlar. Kullanılan karbon kaynak metan, karbon monoksit veya asetilendir. Sentez sıcaklığı 650 – 900 0C, verim %30 dolayındadır. (Şekil-43)

CVD metotla çeşitli karbon yapısal formlar oluşur; örneğin, katalist yüzeyinde amorf karbon tabakalar, amorf karbon filamentler, metal partikülleri kaplayan grafit tabakalar, kristallenmiş grafit tabakalardan SWCNT ve MWCNT’ler gibi. CVD proseste genel nanotüp gelişme (büyüme) mekanizması, geçiş metalleriyle katalizlenmiş hidrokarbon moleküllerinin disosiyasyonu ve metal nanopartikülde karbon atomların doygun hale gelmesi olayıdır.

Şekil-43: Kimyasal buhar depozisyon (CVD) metoduyla CNT sentezi


b.2. Plazmalı CVD (Plazma Enhanced CVD; PECVD):

Plazmalı kimyasal buhar depozisyon sistemleri hem SWCNT’ler ve hem de MWCNT’lerin sentezinde kullanılır. PECVD metodunda, bir odacıkta veya bir reaksiyon fırınında iki elektroda yüksek voltaj uygulanarak bir plazma (glow deşarj) yaratılır. Substrat topraklanmış elektroda konur. Düzgün bir film elde edilebilmesi için reaksiyon gazı karşıt levhadan verilir. (Şekil-44)

Şekil-44: Plazma Enhanced CVD

Şekil-45: Alkol katalitik CVD sistemi


b.3. Alkol Katalitik CVD (ACCVD):

Alkol katalitik CVD metodu, tek duvarlı nanokompozit tüplerin (SWNCT) düşük maliyetli bir üretim prosesidir. Bu yöntemde zeolitle desteklenen demir ve kobalt katalitik metal partiküller üzerinden buharlaştırılan metanol ve etanol kullanılır. CNT, oldukça düşük sıcaklıklarda (~550 0C) elde edilir. Çok saf SWCNT oluşmasını engelleyen karbon atomları, alkolün katalitik metal partiküllerdeki reaksiyonuyla meydana gelen hidroksil radikalleri tarafından uzaklaştırılır. Elde edilen SWCNT’lerin çapı ~1 nm kadardır. ~50 cm uzunlukta ve 12 cm çapında seramik bir fırının kullanıldığı tipik bir ACCVD sistemi Şekil-45’de şematik olarak gösterilmiştir.

c. Hidrotermal Metotlar

Sonokimyasal/hidrotermal teknik, değişik karbon mimarilerin (nano-onion, nanoçubuk, nanotel, nanokayış, MWCNT’ler gibi) başarıyla hazırlanabildiği diğer bir sentez metodudur. Bu prosesin, diğer metotlarla kıyaslandığında bazı avantajları vardır: Başlangıç maddesinin elde edilmesi kolaydır ve ortam sıcaklığında kararlıdır. Proses düşük sıcaklıkta (150–180 0C) yapılır. İşlemde taşıyıcı gaz veya hidrokarbona ihtiyaç olmaz.

Örneğin, MWCNT’lerin üretiminde polietilen ve su karışımı (Ni katalizli) 60-100 MPa basınç altında 700-800 0C’ye ısıtılır; duvar kalınlığı birkaç taneden >100 karbon tabakaya kadar kapalı ve açık uçlu MWCNT’ler elde edilir. Hidrotermal nanotüplerin önemli özelliği duvar kalınlığının küçük, iç göbek çapının büyük (10-800 nm) olmasıdır.


CNT’lerin Saflaştırılması

Nanotüpler genellikle fazla miktarda safsızlık içerir; örneğin, metal tanecikler, amorf karbon gibi. Nanotüplerin saflaştırılması çeşitli aşamalarla gerçekleştirilir. Tipik saflaştırma aşamaları:
·         Hava ile oksidasyon.

·         Asitle temizleme (geri soğuyucu altında).
·         Yüzey aktif madde destekli sonik işlem, filtrasyon.
·         Sörfactant destekli sonikasyon, filtrasyon ve tavlama.


CNT’lerin Özellikleri

a. Mekanik Özellikler

Karbon nanotüpler en kuvvetli ve en sıkı (stiff) malzemelerdir; kuvveti, her bir karbon atomu arasındaki kovalent sp2 bağlarının sonucudur. C–C bağları nedeniyle CNT’ler eksenleri boyunca fevkalade kuvvetlidir ve aksiyal yöndeki Young‘s modülü değeri çok büyüktür. Karbon nanotüpler, elastik modülü yüksek olduğundan taramalı mikroskoplarda prob uçları olarak kullanılabilir. SWCNT’lerin modülü çapına ve chiralitesine bağlıdır; ancak MWCNT’lerde yan duvarlardaki düzensizlik derececinin miktarı modülü etkiler.

b. Elektriksel Özellikler

Karbon nanotüpler sadece fevkalade kuvvetli değil, aynı zamanda çok ilginç elektriksel özelliklere de sahip malzemelerdir. Tek bir grafit levha bir yarı-metaldir; bunun anlamı yarı-iletkenler (elektron hareketlerinin sınırlı olduğu bilgisayar çiplerindeki silikon gibi, ) ve metaller (elektronların serbestçe hareket ettiği bakır gibi) arasında özellikler gösterir. Teoride metalik nanotüpler 4 × 109 A/cm2 elektrik akım yoğunluğu taşıyabilir; bu, örneğin bakırın taşıdığı miktardan 1000 kat daha yüksektir.

c. Termal Özellikler

Tüm nanotüpler, tüp boyunca çok iyi termal iletkenlerdir; tüp eksenine yanlamasına yönde ise çok iyi yalıtkan özellik gösterir. CNT’lerin iletkenlik değerleri oda sıcaklığında 6000 W·m−1·K−1’e  kadar çıktığı halde, termal iletkenliği iyi olan bakırın i 385 W·m−1·K−1’dir. Karbon nanotüpler vakumda 2800 0C’ye, havada 750 0C’ye kadar kararlıdırlar. Termal genleşmeleri önemli derecede izotropiktir; oysa konvensiyonal grafit fiberler kuvvetli anizotropik malzemelerdir. Bu özelliğiyle CNT’ler C-C kompozitler için önemli bir takviye malzemesidir.

d. Kimyasal Özellikler

Karbon nanotüplerin kimyasal reaktivitesi bir grafit levhayla kıyaslandığında, CNT yüzeyinin kavisli olması dolayısıyla daha yüksektir. Kavisli yapı p ve s orbitallerin karışmasına ve orbitaller arasında hibridleşmeye yol açar. SWCNT çapı küçüldükçe hibridleşme derecesi artar. Yani, karbon nanotüpün reaktivitesi, kavisin artmasıyla yükselen p orbital uyumsuzluğuyla doğrudan ilişkilidir. Nanotüpün çapı azaldıkça reaktivitesi de artar. Örneğin, CNT’lerin farklı solventlerdeki çözünürlüğü bu özellikler dikkate alınarak kontrol edilebilir. Ancak, moleküler grupların nanotüp yan duvarlarındaki sp2 bağlı karbon atomlarının tümüne kovalent olarak eklenmesi zordur; bu nedenle de nanotüplerin kimyasal olarak inert olduğu düşünülebilir.

e. Optik Özellikler

SWCNT’ün optik özellikleri quasi bir-boyutlu yapısıyla ilişkilidir. Optik aletlerde CNT’ler önemli bir konuma sahiptir.