İnfrared Absorpsiyon Spektroskopisi; Kalitatif Uygulamalar (qualitative applications)




1. O-H , N-H, C-H Gerilme Bölgesi: 4000-2500 cm-1

Bu bölgede kuvvetli absorpsiyon piklerinin görülmesi, çoğunlukla hidrojen ve diğer bir atom arasındaki gerilme titreşiminden kaynaklanır. Hidrojen atomu bağlı bulunduğu diğer atoma göre çok hafif olduğundan hareket büyükçedir; bunun sonucu olarak da absorpsiyon, molekülün hareketsizliğinden etkilenmez. Ayrıca, hidrojen gerilme frekansının diğer kimyasal bağlara göre daha yüksek olması, bu titreşimin diğer titreşimlerle etkileşimini azaltır.

O¾H ve N¾H gerilme titreşimleri, 3700-3100 cm-1 bölgesindeki absorpsiyon pikleriyle tanımlanır. O¾H 'a ait olan pikler daha yüksek dalga sayısında bulunma eğilimindedir. O¾H bantları daha geniştir ve sadece seyreltik, polar olmayan çözeltilerde gözlenebilir. Hidrojen bağı oluşumu piklerin genişlemesine neden olur ve daha düşük dalga sayısına kaydırır.

Alifatik C¾H titreşimleri 3000-2850 cm-1 aralığındaki bölgede bulunur. Bu bileşiklerin çoğunda kuvvetli bir pik verebilecek kadar çok sayıda C¾H bağları vardır. C¾H bağının kuvvetini etkileyebilecek herhangi bir yapısal durum, pikin maksimumunu kaydırır. Örneğin, Cl¾C¾H grubundaki C¾H bandı 3000 cm-1 de çıkar. Oysa asetilenik C¾H bağı daha kuvvetlidir ve 3300 cm-1'in üstünde bulunur.



ÖRNEK: O-H gerilme: Sikloheksanol (alkol)



ÖRNEK: O-H gerilme: Bütanoik asit (karboksilik asit)



ÖRNEK: N-H gerilme: N-etil benzenamin (sekonder amin)



2. CºN ve CºC Üçlü-Bağ Gerilme Bölgesi, 2500-2000 cm-1

Bu spektral bölgede sınırlı sayıda grubun absorpsiyonu vardır ve bu nedenle de tanınması oldukça kolaydır. Üçlü-bağ gerilmesiyle:


titreşimini gösteren bantlar bulunur. Bu bölgede bulunan diğer pikler: S¾H (2600-2550 cm-1), P¾H (2440-2350 cm-1), Si¾H (2260-2090 cm-1)


ÖRNEK: CºN Gerilme: Propanitril (nitril)



ÖRNEK: CºC Gerilme: 1-Heksin (alkin)



3. Karbonil Grubu, C=O; 1800-1650 cm-1 Bölgesi

gerilme titreşimi bu bölgedeki absorpsiyonu ile tanımlanır. Ketonlar, aldehitler, asitler, amidler, ve karbonatlar, esterler, asit klorürler ve asit anhidridleri için C=O spektrumdaki en kuvvetli piktir; bu durum C=O dipol momentinin büyük olmasından ileri gelir. Örneğin,



ÖRNEK: Karbonil Grubu, C=O Gerilme: 2-Bütanon (keton)



ÖRNEK: Karbonil Grubu, C=O Gerilme: Nonanal (aldehit)



4. C = C Çift-Bağ Gerilme Bölgesi, 1650-1550 cm-1

Substitüsyon derecesi düşük olan aromatik bileşikler ~1600, ~1580 ve ~1460 cm-1 de dört pik verirler. Spektra bu bölgede, substitüent grupların sayısına ve halkadaki konumlarına göre değişiklik gösterebilir, fakat substitüentin tipinden etkilenmez; böylece IR bölgede aromatik absorpsiyonun dikkatle incelenmesiyle önemli yapısal bilgiler edinilebilir.


ÖRNEK: C = C Çift-Bağ Gerilme: Toluen (aromatik)



ÖRNEK: C = C Çift-Bağ Gerilme: 1-Heksen (alken)



5. "Parmak-İzi" Bölgesi, 1550-650 cm-11 (6.7-14 mm)

Bir molekülün yapısı ve konstitüsyonundaki küçük farklılıklar spektrumun bu bölgesindeki absorpsiyon piklerinin dağılımında önemli değişikliklere neden olur. Böylece, bilinmeyen bir örneğin spektrası, standart spektralarla karşılaştırılarak parmak-izi bölgesi (diğer bölgeler gibi) birbiri ile aynı olanı saptanır ve bilinmeyen madde bu yöntemle tanımlanabilir.

Pek çok tek bağ bu bölgede absorpsiyon bandı verir; bunların enerjileri birbirlerine yakın olduğundan komşu bağlar arasında kuvvetli etkileşimler oluşur. Böylece, çizilen absorpsiyon bandları bu çeşitli etkileşimlerin sonucunu gösterir ve molekülün tüm iskelet yapısına bağlıdır.

Bu bölgedeki spektranın açıklaması, karmaşıklığı nedeniyle çoğu kez tam olarak yapılanamaz; diğer taraftan karmaşık yapı her madde için tek ve karakteristik olduğundan bölgenin tanımlama amacıyla kullanılır.

(a) C-O, N=O, C–X Gerilme Bölgesi, 1550-650 cm-1




ÖRNEK: C-O Gerilme: Dibütil eter



ÖRNEK: N=O Gerilme: 2-Nitropropan (nitroalkan)



ÖRNEK: C–Cl Gerilme: Klorbenzen



(b) =C-H Düzlem–Dışı Bükülme Bölgesi; 1000-650 cm-1

=C-H Düzlem dışı bükülme titreşimleri aşağıdaki şemalarda, alkenler ve benzenler olarak iki grup altında toplanmıştır.