Biyokompozitler; Üretimi (production processes)

Biyokompozitlerin üretim teknikleri çoğunlukla plastikler veya kompozitlerin üretim proseslerine dayanır; örneğin, pres kalıplama, elle yığma (hand lay-up), filament sarma, pultruzyon, ekstruzyon, injeksiyon kalıplama, sıkıştırmayla kalıplama, reçine transfer kalıplama ve levha kalıplama gibi.

Çeşitli proseslerle biyokompozit üretiminde biyokompozitlerin kompaundlama aşaması fevkalade önemlidir. Kompaundlamanın amacı, sonraki injeksiyon, kalıplama, ekstruzyon veya diğer prosesler için uygun özellikler içeren malzeme (pelletler gibi) hazırlamaktır. Kompaunlamada genellikle, polimerler, dolgu maddeleri, fiberler ve katkı maddeleri karıştırılır, iyi bir dispersiyon sağlanır, uygun formda ve proseslenebilecek özelliklerde granüllerin elde edilmesi hedeflenir.


Termoplastik Polimerler ve Doğal Fiberlerin Kompaundlanması ve Ekstruzyonu

Kompaundlama sırasında termoplastik polimer, ya dışarıdan ısıtmayla veya ekstruderde mekanik etkileşimle ısınır ve ergir; bu aşamada odun fiber (genellikle un formda) diğer katkı maddeleriyle beraber ilave edilir. Karışım ekstruderden doğrudan istenilen son ürün olarak alınabilir, veya pelletlenip paketlenerek daha sonra ekstruzyon veya injeksiyon kalıplamaya verilecek öncül olarak kullanılabilir.


Şekil-56: Biyokompozitlerin kompaundlama prosesi


Termoplastik biyokompozitlerin prosesinde kullanılan malzemeler: ham petrol bazlı polimerler (genellikle PP, PVC, PE, PA), biyobazlı polimerler (PLA, PHB, PA), fiberler (keten, kenevir, sisal, odun), el-yapımı selüloz fiberler, cam fiberlerdir(çok az).

Kompaundlama ve ekstruzyon proseslerindeki genel kısıtlama, oldukça kısa fiberler kullanılabilmesidir; uzun fiberler durumunda alternatif metotlara ihtiyaç olur.


Termoplastik Fiberler ve Doğal Fiberler Karışımı

Uzun keten, kenevir, kenaf ve pamuk fiberler otomotiv endüstrisinde yaygın kullanımı olan fiberlerdir; bunlar genellikle termoplastik fiberlerle karıştırılarak takviye malzeme olarak kullanılır. Karışım yumuşak, beyaz yünümsü bir malzemedir; sıcak presleme işleminden geçirildiğinde termoplastik fiberler ergir ve kompozite dönüşür. Prosesin amacı takviye potansiyeli yüksek olan doğal fiberlerden yararlanılmasıdır.


Termoset Polimer Matrisli Biyokompozitler

Ticari amaçlı termoset polimer matrisli biyokompozitler azdır, ancak bu alandaki çalışmalar devam etmektedir. Üretim teknikleri geleneksel kompozit proseslerine benzer; açık kalıplama (hand lay-up ve sprey lay-up gibi) ve kapalı kalıplama (reçine transfer kalıplama, vakum infüzyon ve sıkıştırma kalıplama gibi) metotları uygulanır. Termoset biyopolimerlerle çalışmanın en önemli zorluğu kürleme için yüksek sıcaklıklara gerekmesidir; genellikle 150 0C’nin üstüne çıkılır ki bu durum proses koşullarını ve malzemeleri sınırladığı gibi doğal fiberlerin çoğu da 175 0C dolayındaki proses sıcaklığına uzun süre dayanamaz.


Lignoselülozik Fiberler İçeren Biyobozunabilir Kompozitler

Biyobozunabilir kompozitlerin geliştirilmesinde önemli faktörler doğru lignoselülozik fiberler karışımının ve uygun biyopolimer matrisin seçilmesi, gerekli olduğunda uygun yüzey işlemlerinin saptanması, ucuz, fakat hızlı fabrikasyon tekniklerinin uygulanmasıdır.

Lignoselülozik fiberler içeren biyobozunabilir kompozitler dört grup altında toplanabilir:

a. Biyobozunabilir nişasta bazlı kompozitler.
b. Biyobozunabilir PHA (polihidroksialkanoatlar) ve poliasit bazlı kompozitler.
c. Biyobozunabilir diğer doğal reçine (kauçuk dahil) bazlı kompozitler.
d. Biyobozunabilir nanokompozitler.

Aşağıda bu dört grup (a,b,c,d) altında toplanan bazı biyobozunabilir kompozitlerin üretimlerinde kullanılan matris, takviye faz ve uygulanan proseslerle ilgili tipik örnekler verilmiştir.


a. Biyobozunabilir Nişasta Bazlı Kompozitler

Biyobozunabilir nişasta bazlı biyokompozitlerin hazırlanmasında uygulanan en popüler prosesler sıcak presleme-sıkıştırma kalıplama ve ekstruzyon-injeksiyon kalıplamadır.

Termoplastik nişastanın (TPS, gliserinle plastikleştirilmiş) hazırlanması sırasında üstün moleküler yapı ve kristalinite gözlenirse de, TPS ’nın mekanik özellikleri zayıflar; bu özelliklerin geliştirilmesi fiber ilavesiyle sağlanır. Matrisin nişasta, örneğin takviye malzemenin de chitin (polisakkarid) olduğu biyoparçalanabilir chitin/nişasta kompozitler üzerinde çok fazla çalışma yapılmıştır.

Aşağıda biyobozunabilir nişasta bazlı kompozitlerin hazırlanmasında kullanılan bazı matris sistemler, takviye malzemeler ve uygulanan proseslere tipik örnekler verilmiştir.


Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Mısır nişastası %35, mısır gluteni %35, gliserin %20, su %10
%10 (ağ.) coir, jüt veya sisal, %16 (ağ) okaliptus pulp
Karıştırma ve sıcak presleme, 130 0C, 170 0C
Karakteristikleri: Nişasta matrise kıyasla gerilme kuvveti %100, modülü %50 daha yüksektir.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Termoplastik nişasta, mısır nişastası-gliserin (%30-50 ağ.)
Selüloz fiber, %1–15 (ağ.)
İntensiv batch karıştırıcı, 100–150 0C
Karakteristikleri: Fiber miktarının artması nişastanın degradasyonunu artırırken, gliserin degradasyonu azaltır. Matrisin doğal nişastaya göre düşük polidispersite indeksinin nedeni büyük amilopektin moleküllerin seçici olarak kırılmasıdır (shear indüklenmiş fragmantasyon).

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Mısır nişastası
Selüloz fiber, % 2-45 (ağ.)
Karışım kapalı bir kalıpta ısıtılır
Karakteristikleri: Kompozit köpük oluşur; fiber miktarı %15’e kadar artırıldığında gerilme kuvveti yükselir, %30’a kadar artışlarda önemli bir değişiklik gözlenmez, ancak miktarın daha yüksek seviyelere çıkarılması halinde fiber dağılımının homojenliğini kaybetmesi nedeniyle gerilme kuvveti düşer.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Asetillendirilmiş nişasta asetat karışımı
İşlemlenmiş mısır sapı (fiber, %2-14)
Ekstruzyon (çift vidalı ekstruder); %12-18 etanol ve %5 talk ile, 150 0C’de.
Karakteristikleri: İyi bir köpük elde edilir. Fiber miktarı %12’ye kadar fiziksel özellikleri (genleşme, yoğunluk ve shear kuvveti) artar, ancak daha yüksek fiber miktarlarında azalır.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Buğday nişastası (%26 amiloz, %74 amilopektin)
Leaf wood selüloz (%10-18); leaf wood fiber ve ka-ğıt hamuru (ikisi de %0-30)
Ekstruzyon ve takiben injeksiyon kalıplama
Karakteristikleri: Fiberler nişastaya iyice gömülür ve depolama modülü yükseltir; kompozitin matrise göre statik mekanik davranışları daha iyidir, termal stabilitesi gelişmiştir.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Termoplastik nişasta
Keten
Tek-yönlü ve kros-ply’ın film istiflenmesiyle sıcak pres kalıplama
Karakteristikleri: Film miktarı ve yığma (lay-up) gerilme özellikleri ve kırılma modunu belirler; fiberlerin durumuna bağlı olarak, gerilme kuvveti üç katına ve Young’s modülü birkaç katına kadar yükselebilir.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Ekstrakt edilmemiş kassava küspe (% 63.1 nişasta + % 36.9 fiber) + selüloz asetat
Uzun fibrous kraft kâğıt (% 10)
Sıcak pres kalıplama
Karakteristikleri: Kopmadaki gerilme kuvveti değişir.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Nişasta (ticari)-selüloz asetat
Ananas odun unu (%20-50)
Ekstruzyon ve takiben injeksiyon kalıplama
Karakteristikleri: Mekanik özellikler fiber oriyantasyonuna bağlıdır; enlemesine (transvers) yerleşimdeki değerler, radyal yöndeki durumdan biraz daha yüksektir.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Termoplastik nişasta (TPS)
Kısa sisal fiberler (7.2 mm uzunluk) %5-15)
Pres kalıplama / injeksiyon kalıplama
Karakteristikleri: Fiber miktarını artmasıyla bükülgenlik modülü (1.94–2.3 GPa) biraz yükselir, fakat daldırma sıcaklığının (5-60 0C) artırılması önemli kayba neden (33–50%) olur. Boylamasına yöndeki Young’s modülü ve gerilme kuvveti, enlemesine yöndeki değerlerden daha yüksektir.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Patates nişastası + gliserin (%0-30)
Patates hamuru (selüloz) mikrofibrilleri (%0-40)
-
Karakteristikleri: Teflon kalıpta dökme prosesi uygulanabilir. %5-10 fiberle daha iyi bir termal stabilite sağlanabilir.


b. Biyobozunabilir PHA (polihidroksialkanoatlar) ve Poliasit Bazlı Kompozitler

Nişasta bazlı biyokompozitlerde olduğu gibi, bu gruptaki kompozitlerin elde edilmesinde de sıcak presleme-sıkıştırma kalıplama ve ekstruzyon-injeksiyon kalıplama en yaygın olarak kullanılan proseslerdir. Biyobozunabilir PHB (termoplastik poliester) ve odun unu ile hazırlanan (injeksiyonla), ve PHB-nişasta karışımından (karışım: eşit miktarlarda odun unu, pirinç kabuğu ve şeker kamışı küspesinden hazırlanmıştır) yapılan kompozitler tipik örnekler olarak gösterilebilir.

Aşağıda biyobozunabilir PHA (polihidroksialkanoatlar) ve poliasit bazlı kompozitlerin hazırlanmasında kullanılan bazı matris sistemler, takviye malzemeler ve uygulanan proseslere tipik örnekler verilmiştir.


Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
(i) PHB, (ii) (PBS), (iii) PBAT
Keten
Yığın haline getirilmiş polimer filmler ve fiber matların ısıtılması ve sıkıştırılması
Karakteristikleri: Proseste fiberler bozulmaz; kompozitin gerilme özellikleri fiberin hacim fraksiyonunun artmasıyla yükselir.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
(i) PCL, (ii) PHBV, (iii) PBS
Abaka fiberler
Sıcak presleme; PCL için 80 0C, PHVB için 160 0C, PBS, PLA: 170 0C’de
Karakteristikleri: Degradasyon testinde ağırlık kaybı PCL > PHBV> PBS > PLA sırasını izler. Örneğin, . PCL 180 gün sonra ağırlığının %45’ini, PLA ise 60 gün sonra %10’unu kaybeder.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
PHB / kopolimer PHV
Keten
-
Karakteristikleri: Fiberler ve poliesterler arasındaki yapışma (adezyon), analog polipropilen kompozitlerden daha iyidir. Eğilme modülü yükselir. Depolama modülü 25 0C’de 4 GPa’dır.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
PLA
Keten, %30-40
Ekstruzyon, 180 0C
Karakteristikleri: Benzer polipropilen/keten fiber kompozitlere göre kuvvet %50 daha yüksektir. PLA’nın 3.4 GPa olan sıkılığı (stiffness) kompozitte 8.4 GPa’dır. Kompaundlama sırasında PLA bozulmaz.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Poliesteramid
Hemp
Ekstruzyon (çift-vidalı)
Karakteristikleri: Fiberin kapsamı degradasyon hızını belirler; fazla fiber degradasyonu hızlandırır.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
PHB-PHV kopolimer
Buharla işlemlenmiş kenevir
Ekstruzyon (çift-vidalı)
Karakteristikleri: Yumuşak (ductile) malzemenin gerilme kuvveti, %27 fiber takviye ile hemen hemen iki katına (~30 MPa), elastik modülü dört katına (3.5 GPa) yükselir.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Biyobozunabilir poliester
kenevir,% 25
Ekstruzyon (çift-vidalı) ve injeksiyon
Karakteristikleri: Fiber-matris adezyonu fiber uzunluğuyla orantılıdır; ancak ekstruzyon ve injeksiyon kalıplama prosesinde fiberler kısmen tahrip olacağından yetersiz fiber uzunlukları adezyonun zayıflamasına neden olur; maksimum takviye miktarına genellikle ulaşılamaz.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Biopol® (biyopoliester)
Jüt yarn
Sıcak pres kalıplama (180 0C)
Karakteristikleri: Matrisle kıyaslandığında kompozitin gerilme kuvveti %194, eğilme kuvveti %79, darbe kuvveti %166 ve eğilme modülü %162 daha yüksektir.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
PHB-ko-PHV
Resaykıl selülozik fiberler, %10%
Akışkanlaştırıcı odacıkta impregnasyon ve sıcak presleme
Karakteristikleri: Kompozitin fiber yönüne paralel yöndeki gerilme kuvveti %10 (hac.) fiber takviye için ~140 MPa, %26.5 (hac.) fiber için ~320 MPa’a kadar yükselebilir; oysa PHB/V matris için bu değer 20 MPa’dır. Young’s modülleri ise, sırasıyla ~5.8 GPa ve ~11.4 GPa, matris için de 1 GPa’dır.


c. Biyobozunabilir Diğer Doğal Reçine (Kauçuk Dahil) Bazlı Kompozitler

Nişasta ve poli(alkanoat)’lar dışında kalan diğer bazı doğal reçineler de biyokompozit hazırlanmasında kullanılabilir. Tipik bazı örnekler Tablo-(a)’da verilmiştir. Bunlardan soya yağı ve doğal kauçuk matris sistemli olan kompozitler en çok dikkat çeken ve üzerinde durulan malzemelerdir.

Aşağıda bazı doğal reçine bazlı biyobozunabilir kompozitlerin hazırlanmasında kullanılan matris sistemler, takviye malzemeler ve uygulanan proseslere tipik örnekler verilmiştir.


Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Doğal Kauçuk
Pamuk fiber (yüzeyi polianilinle modifiye)
Sıcak presleme
Karakteristikleri: Depolama modülü matrisin değerinden dört kat daha büyüktür. Tg matris = − 67 0C, Tg kompozit = – 49 0C

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Kardanol % 40, formaldehitle 80 0C’de ısıtılır
Keten, kenevir, rami (kısa, uzun fiberler),  < % 73
Ham reçine ve sıcak presleme
Karakteristikleri: Gerilme modülü, gerilme kuvveti ve kopmadaki uzama, poliester matrise yüklenen fiberlerle yakın değerlerdedir.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Soya unu (52% protein) / poliester amid
Ananas yaprağı
Ekstruzyon (çift-vidalı), in-jeksiyon kalıplama, 130 0C
Karakteristikleri: Darbe kuvveti, gerilme ve modülleri önemli derecede gelişir.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Soya unu
Hint otu
Ekstruzyon (çift-vidalı) ve injeksiyon kalıplama
Karakteristikleri: Gerilme, bükülgenlik ve ısı defleksiyon sıcaklığı gelişir. Darbe kuvveti değişmez.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Sitrat plastizierle (%30) plastikleştirilmiş selüloz asetat
Kenevir, % 30
(1) Toz impregnasyon ve sıkıştırma kalıplama. (2) Ekstruzyon ve injeksiyon kalıplama.
Karakteristikleri: Yapışma ve fiber dispersiyonu zayıftır. Çok kuvvetlidir. Depolama modülü matristen % 150 daha yüksektir.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Akrilatlanmış epokside soya fasulyesi yağı
Keten, selüloz, kâğıt hamuru, tavuk tüyü
Vakum destekli reçine transfer kalıplama (RTM)
Karakteristikleri: Geri dönüşüm kâğıtlardan yapılan kompozit kirişler yüksek kuvvette ve sıkılıktadır; bu özelliğiyle yapısal uygulamalarda ahşap malzeme yerine kullanılabilir.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Soya yağı bazlı reçine
Kenevir,% 20
-
Karakteristikleri: Gerilme kuvveti 35 MPa ve gerilme modülü 4.4 GPa, bükülgenlik modülü 2.6 GPa, bükülgenlik kuvveti 35.7–51.3MPa dolayındadır.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Poli(bütilenler adipatik-ko-tereftalat)
Buğday samanı
İnjeksiyon kalıplama
Karakteristikleri: Konstitüentler arasındaki intermoleküler bağlar zayıftır.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Poli(bütilenler adipatik-ko-tereftalat)
Buğday samanı + lignin (%14–30)
Ekstruzyon ve injeksiyonla kalıplama
Karakteristikleri: Matrise kıyasla gelişmiş fazla özellikler yoktur; sıkılık ve Tg değeri biraz daha yüksektir.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Poli(ester amid) filmler
Sisal veya ananas yaprak fiber (PALF) matların sandviç tabakaları
Sıcak presleme
Karakteristikleri: Fiber miktarının artmasıyla (% 50’ye kadar) kompozitin gerilme kuvveti de artar; sisal takviye kullanıldığında % 140, PALF için % 18.4 daha yüksektir.


d. Biyobozunabilir Nanokompozitler

Selüloz nanokompozitlerin bilim alanında ve endüstriyel uygulamalarda önemli bir yeri vardır. Bir biyopolimerin nanofibrous selülozla kuvvetlendirilmesiyle biyobozunabilir bir nanokompozit elde edilir. Plastikleştirici ortamda (deiyonize su + gliserin) takviye olarak %1-2 selüloz mikrofibriller ve matris olarak da buğday nişastasından hazırlanan nanokompozitler tipik bir örnektir. Diğer bir lignoselülozik nanokompozitler grubu nişastanın, %30 gliserin ve %16% odun hamuru (dolgu malzeme) ile karıştırılmasıyla hazırlanır; odun hamurunun malzemenin mekanik özelliklerini geliştirme gibi bir özelliği vardır. Aşağıda bazı biyobozunabilir nanokompozitlerin hazırlanmasında kullanılan lignoselülozik nanokompozit sistemler, takviye malzemeler ve uygulanan proseslere tipik örnekler verilmiştir.


Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
Nişasta
Patates selüloz mikrofibriller (%10)
Dökme; jelatinize nişasta (su/gliserin) ve fiber süspansiyon
Karakteristikleri: Termal stabilizasyon.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
PLA
Bentonit ve mikrokristalin selüloz
Çözelti dökme (kloroform, 50 0C)
Karakteristikleri: Bentonit gerilme modülü ve akma kuvvetini yükseltir. Mikrokristalin selüloz kopmada uzamayı önemli derecede düşürür. Her iki halde de depolama modülü matris malzemeden daha yüksektir.

Matris Sistemi
Takviye Malzeme
Proses
PVA
PVA selüloz nano-whiskerler
Çözelti dökme, buharlaştırma, magnetik alan
Karakteristikleri: Oriyente nano-whiskerler malzemede yönlenmeye bağlı özellikler sergiler.

(Tablolardaki kısaltmalar: PALF: Palm leaf fiber, PBAT: Poli(bütilen adipat-ko-tereftalat), PBH: Poli(3-hidroksibütirat), PBS: Poli(bütilen süksinat), PCL: Poli(e-kaprolakton), PEA: Poli(ester amid) PHA: Poli(hidroksi alkanoat), PHBV: Poly(3-hidroksibütirat-ko-3-hidroksivalerat), PHV: Poli(hidroksi valerat), PLA: Polilaktid veya poli(laktik asit), PVA: Poli(vinil alkol), TPS: Termoplastik nişasta)


Şekil-57: Bazı biyokompozitlerin SEM görüntüleri