Karbon-Karbon Kompozitler; Özellikleri (properties)


Mekanik Özellikler

Karbon-karbon kompozitler, karbon matris içine yerleştirilmiş (veya gömülmüş) sürekli ve süreksiz karbon fiberlerden oluşur. Diğer kompozitlerde olduğu gibi, bu kategoriye giren çok sayıda malzeme vardır. Kompozitin özelliklerini etkileyen değişkenler fiberin tipi, formu, hacim fraksiyonu ve matrisin karakteristikleridir.

Geçmişine bakıldığında CCC’lerin ilk kullanılmaları fevkalade yüksek sıcaklık ablasyonuna dayanıklılıkları nedeniyledir. İlk üretilen CCC’lerin kuvvet ve stiffnessi (sıkılığı) düşüktür, fakat bu özellikler zamanla çeşitli önlemlerle kademe kademe geliştirildi. Günümüzde uçak frenleri, roket nozulları, yarış arabaları frenleri ve güç sistemleri, cam işleme ekipmanları ve elektronik paketleme gibi yüksek sıcaklık uygulamalarda kullanılan çeşitli malzemelerin üretimine cevap verebilecek kompozisyonlara getirildi. Şekil-4’de CCC’lerin, bazı yapısal malzemelerle kıyaslamalı spesifik kuvvet ve spesifik modülleri verilmiştir.

Karbon karbon kompozitlerdeki fiberler sürekli (continuous) veya süreksiz (discontinuous) olabilir; yapısal uygulamalarda sürekli fiberler seçilir. Tablo 2’de sürekli fiber takviyeli bazı CCC’lerin mekanik özellikleri verilmiştir; karbon fiberlerin kuvveti 2.5 GPa ve elastik modülleri 350-450 GPa’dır.


Şekil-4: Karbon karbon kompozitlerin, (a) spesifik kuvvetleri, (b) spesifik modülleri


Diğer fiber takviyeli kompozitlerde olduğu gibi karbon karbon kompozitlerin de gerilme ve sıkıştırma özellikleri içerdikleri fiberlerin özelliklerine ve fiber mimarisine bağlıdır; bu vasıflar çok yüksek olduğunda genellikle kayma gerilimi ve modül çok düşüktür. Bu durum karbon karbon kompozitleri sınırlayan noktalardan biridir. Diğer bir nokta matrisin gevşeme (strain) çökmesinin, fiberlerden daha düşük olmasıdır. Kompozitte matris ve fiberler arasında kuvvetli bir bağlanma olduğunda matris çöktükten hemen sonra fiberler de çöker ve kompozit düşük kuvvetlerde kırılganlaşır.


Tablo-2: Sürekli Fiber Takviyeli Bazı C-C Kompozitlerin Mekanik
 Özellikleri (oda sıcaklığında)

Konstrüksiyon
Fiber hacim fraksiyonu, V/O, %
Gerilme
kuvveti, MPa
Gerilme modülü, GPa
Sıkıştırma kuvveti, MPa
Sıkıştırma
modülü, GPa
x
y
z
x
z
x
z
x
z
x
z
Tek-yönlü (1D)
65
0
0
1000
2.0
260
3.4
620
250
Fabrik laminat (2D)
31
30
0
350
5.0
115
4.1
150
100
Dokuma
(3D, ortogonal)
13
13
0.21
170
300
55
96
140
90


Diğer taraftan, fiber-matris bağı çok kuvvetli değilse düşük gevşeme değerlerinde matrisin çatlamasıyla fiberler hemen devre dışı kalmaz, bağ-kırılması (debonding), fiber-köprüleme, fiber kırılması ve fiber çıkma (pull-out) mekanizmalarının devreye girmesiyle enerji absorbsiyonu gerçekleşir; ve böylece, kompozit yüksek kırılma dayanımı gösterir.

Karbon-karbon kompozitlerin modülü bileşimindeki fibere ve matrise bağlı olarak değişir. Polimer matris kompozitlerde matrisin stiffnessi önemli olmadığı halde, karbon-karbon kompozitlerde etkin bir parametredir.

Şekil-5’de, farklı karbon matris öncüllerden (fenolik, zift/sülfür karışımı, zift) hazırlanan üç karbon-karbon malzemenin stiffness değerleri verilmiştir. Matrisler, iki farklı sıcaklıkta 1000-2600 0C’de ısıl işlemlemelerle elde edilmiştir. Stiffness, matris stiffnessin katkısı olmadan teorik modüllün hesaplanmasıyla saptanmıştır; bu nedenle de 1.0’den büyük değerler dikkate alınmıştır.

Kuvvet: Kırılgan bir matriste kırılgan fiberlerden oluşan bir kompozitin kuvveti üç parametre tarafından kontrol edilir: fiberlerin modülü, gevşeme-matris/fiber kırılma oranı, ve fiber hacim fraksiyonu.

Pratikte karbon-karbon kompozitler teorik sınırların üstünde gerilme-gevşeme değerleri gösterirler. Bunun nedeni matrisin sıkıştırma ön-gerilimi ve, matriste ve matris-fiber arayüzdeki enerji tüketen kırılma prosesleridir.

Matrisin sıkıştırma ön-gerilimi, proses sırasında matrisin büzülmesiyle (shrinkage) oluşur; nedeni matris öncül malzemenin karbon kalıntısı ve fiber yüzey reaktivitesidir. Büzülmenin fazla olması matriste kırılmaya sebep olacağından kompozitin özelliklerine zarar verir.

Şekil-6’da 3D karbon karbon kompozitin oda sıcaklığında ve inert atmosferde yüksek sıcaklıklardaki gerilme davranışları, Şekil-7’de ise aynı koşullardaki 4D CCC’lerin gerilme responsları görülmektedir.


Şekil-5: CCC’ler; matrisin katkısı olmadan konvensiyonal teoriden bulunan modül değerleri


Şekil-6: 3D CCC’lerin, (a1) oda sıcaklığı, (a2) inert atmosfer ve yüksek sıcaklıklardaki
gerilme davranışları


Şekil-7: 4D CCC’lerin, (b1) oda sıcaklığı, (b2) inert atmosfer ve yüksek sıcaklıklardaki gerilme davranışları


Fiziksel Özellikler

Karbon-karbon kompozitlerin önemli karakteristikleri yüksek sıcaklıklarda dayanıklı olmaları ve termal genleşme özelliği düşük olduğundan boyutsal kararlılıklarını koruyabilmeleridir.

Karbon karbon kompozitlerin termal genleşme katsayısı (CTE) değerleri fiber tipine, hacim fraksiyonuna, geometrisine ve matrisin özelliklerine bağlıdır. Fiber yönündeki düzenlemelerde CTE değeri negatif olma eğilimindedir. Fiber yönüne dik yönde kompozitin CTE değerinde matrisin özellileri baskındır. Kural olarak enlemesine CTE’nin büyüklüğü düşüktür. Çeşitli çalışmalar hem pozitif ve hem de negatif değerler olabileceğini göstermiştir.

Tablo-3’de, tablo-2’de mekanik özellikleri verilen sürekli fiber takviyeli karbon karbon kompozitlerin termal özellikleri görülmektedir; kullanılan karbon fiberlerin kuvveti 2.5 GPa ve elastik modülleri 350-450 GPa  aralığındadır. Bazı karbon formlarında termal iletkenlik değerleri fevkalade yüksektir; örneğin, pirolitik grafitin termal iletkenliği 2000 W/m/K’dir (bakırdan beş kat daha yüksek). Bazı elmas tiplerinin iletkenliği daha yüksektir.

Bazı karbon-karbon kompozitler çok yüksek termal iletkenlik değerlerine sahiptir.  Örneğin, quasi –izotropik kompozitler için 400 W/m/K, tek-yönlü fiber takviyeli kompozit malzemeler için 700 W/m/K gibi değerlere ulaşılabilir.


Tablo-3: Sürekli Fiber Takviyeli Bazı C-C Kompozitlerin
Termal Özellikleri

Konstrüksiyon
Fiber hacim fraksiyonu, V/O, %
CTE, 10-6/K
TC, W/m.K
x
y
z
x
z
x
z
Tek-yönlü (1D)
65
0
0
1.1
10.1
125
10
Fabrik laminat (2D)
31
30
0
1.3
6.1
95
4
Dokuma((3D, ortogonal)
13
13
21
1.3
1.3
57
80
CTE (termal genleşme katsayısı) 25-1650 0C’de, TC (termal iletkenlik) 800 0C’de