Polimer Matris Kompozitler, PMC (polymer matrix composites, PMC)




Şekil-1: Bazı (a) polimer, metal ve seramik matrisler, (b) monolitik malzemeler ve kompozitlerinde spesifik kuvvet



Kompozitler bir arayüzle birbirine bağlanan, kendi özelliklerini koruyan farklı fazlar veya malzemelerin bir kombinasyonudur. Farklı elemanlar bir araya gelerek kompozitin fiziksel ve mekanik özelliklerini belirlerler.

Kompozitteki primer faz matristir; süreklidir ve esnektir, dispers (takviye) fazı tutar ve uygulanan yükün dağıtılmasını sağlar. Dispers faz genellikle matristen daha kuvvetlidir, matris içinde sürekli veya rastgele düzenlemelerde bulunabilir.

Polimer matris kompozitler matris olarak bir polimer reçine ve takviye ortamı olarak da fiberler ve/veya diğer takviye malzemeler içeren kompozitlerdir. Takviye faz ve matris arasındaki etkileşim kuvvetli kimyasal bağlardan zayıf sürtünme kuvvetlerine kadar farklı şekillerde olabilir. Arayüz olarak tanımlanan bu tür etkileşimler takviyelerin uygun malzemelerle kaplanarak kullanılmasıyla kontrol altında tutulur.

Polimer matris kompozitler, kompozit uygulamalarında en çok kullanılan kompozit türüdür; fabrikasyon prosesleri kolaydır. Gerilme kuvveti, sıkılığı (stiffness), kırılma veya çatlama dayanıklılığı (fracture toughness) yüksektir, aşınmaya, delinmeye ve korozyona karşı dirençlidir. PMC’lerin önemli dezavantajları termal dirençlerinin düşük ve termal genleşmelerinin yüksek olmasıdır. Yüksek performans fiber takviyeli polimer matris kompozitler hafifliği, korozyona dirençleri, yorulmaya dayanıklılıkları ve kolay montaj edilebilmeleri gibi nedenlerle çok çeşitli dallarda tercih edilen malzemelerdir. Kullanım alanları arasında uzay araçları ve uçak yapıları, elektronik paketleme malzemeleri, medikal ekipmanlar ev gereçleri gibi çeşitli önekler verilebilir.

En önemli polimerik kompozitler doğada bulunmaktadır; bunlar ‘doğal kompozitler’ olarak tanımlanır; örneğin odun, lignin matriste selüloz fiberlerin yer aldığı doğal bir kompozittir.

Şekil-2’deki sınıflandırma sisteminde görüldüğü gibi pek çok türde polimer matris kompozit  vardır. Dolgulu ve takviyeli kompozitlerin özellikleri ve tipik bazı takviye malzemeler “BÖLÜM. 2 ve BÖLÜM. 3’de anlatılmıştır.

Takviye Malzemenin Şekli ve Oryantasyonu: Takviye malzeme partiküller, flaklar, fiberler veya laminatlar olabilir. Partiküller için tercih edilen herhangi bir yönlendirme yapılmaz, matris malzemelerin özelliklerini geliştirmesi ve/veya maliyeti düşürmesi üzerinde durulur; küresel, kübik, platelet, veya düzgün veya düzensiz geometrik formlarda olabilir. Partikülat takviyelerin boyutları her yönde yaklaşık olarak eşittir. Polimerlerin sıkılığı (stiffness), kuvveti ve kırılma dayanımı düşüktür. Bu özellikler mikro-/nano-SiO2, cam, Al2O3, Mg(OH)2 ve CaCO3 partiküller, karbon nanotüpler, ve tabakalı silikatlar gibi inorganik partikülatlarla takviye edilerek yükseltilir.

Teknolojik olarak en önemli polimer matris kompozitler, dispers (takviye) fazın bir fiber formda olduğu kompozitlerdir.

Şekil-2: Polimer bazlı kompozitlerin sınıflandırma sistemi

Fiber takviyeli PMC’ler içerdikleri takviye malzemelerine göre dört grup altında toplanabilir:

·         Cam Fiber-Takviyeli Polimer Kompozitler (GFRP)
·         Karbon Fiber Takviyeli Polimer Kompozitler (CFRP)
·         Aramid Fiber Takviyeli Polimer Kompozitler (AFRP)
·         Diğer Fiber Takviyeli Polimerler

En çok kullanılan fiber takviyeler cam, karbon ve aramidlerdir. Diğer fiberler arasında, kullanımı sınırlı veya fazla yaygın olmayan ultra yüksek molekül ağırlıklı polietilen (UHMWPE) fiberlerle, boron, silikon karbür ve aluminyum oksit fiberler sayılabilir. Şekil-3’de CFRP, AFRP, GFRP kompozitlerin gerilme-gevşeme ve yük-gevşeme eğrilerinin çelik ve aluminyumla kıyaslamaları, Şekil-4’de aynı kompozitlerin SEM görüntüleri verilmiştir.


Şekil-3: Bazı CFRP, AFRP, GFRP ve, (a) yumuşak çeliğin gerilme-gevşeme, (b) aluminyumun yük-gevşeme, eğrilerinin kıyaslamaları

Şekil-4: Bazı GFRP, CFRP ve ARFP kompozitlerin SEM görüntüleri


Cam Fiber-Takviyeli Polimerler (GFRP)

Fiberglas, bir polimer matriste sürekli veya süreksiz cam fiberlerin bulunduğu basit bir kompozittir. En çok kullanılan cam (E-cam) fiberlerin çapı 3-20 mm arasındadır; bileşimi: % 52-56 SiO2, % 12-16 Al2O3, % 16-25 CaO, ve  % 8-13 B2O3.

Fiberglasların üretiminde kullanılan en popüler matrisler doymamış poli-esterler ve epoksiler gibi termosetler, naylon (poliamid), polikarbonat, polistiren ve polivinilklorür gibi termoplastiklerdir. Fiberglaslardaki cam fiberler genellikle %40-70 aralığında değişir. Fiberglas malzemeler takviye cam tabakalarda farklı fiber oryantasyonlarıyla laminar yapılara sahiptirler; bu durum laminatlara paralel düzlemde malzeme özelliklerinin anizotropik olmasına neden olur.

Cam fiberlerin yüzey karakteristikleri, çok az bir çatlama bile gerilme özelliklerini etkilediğinden, çok önemlidir. Başka bir sert malzeme sürtünmesiyle yüzey kolaylıkla çatlayabilir. Keza, cam yüzeyler kısa bir süre bile normal atmosferle karşılaştığında yüzey tabaka genellikle zayıflar ve bu durum matrisle olan bağlantıyı etkiler. Bu nedenle cam fiberler çekilirken, yüzeylerinin tahrip olmasını önleyecek ve çevresel etkilerden koruyacak ince bir malzeme tabakasıyla kaplanır. Kompozit üretilirken bu malzeme çıkarılır ve yerine fiber ile matris arasında iyi bir etkileşim sağlayan bir ‘kapling madde’si (veya arayüz) konulur.

Fiberglasların pek çok uygulama alanları vardır: Otomotiv ve deniz araçları kasaları, plastik borular, depolama konteynerleri ve endüstriyel kaplamalar gibi.


Karbon Fiber Takviyeli Polimerler (CFRP)

Karbon fiber takviyeli polimerlerde (CFRP) kullanılan en popüler matrisler arasında, termoset epoksiler ve poliesterler ile termoplastik naylonlar (poliamidler) sayılabilir. CFRP malzemeler laminat yapıdadırlar ve iki dik yönde (boylamasın ve enlemesine) takviye etkisi gösterirler. Üretimlerinde açık kalıplama, kapalı kalıplama ve pultruzyon yöntemleri kullanılabilir.

Karbon fiber takviyeli epoksi matrisli kompozitlerde kompozitin kuvveti ve sertliği reçine (örneğin, epoksi) içindeki karbon miktarıyla kontrol edilir. Kompozitin bu tür özelliklerinin istenildiği şekilde ayarlanabilmesi kullanım alanını genişletir. Spor ve eğlence malzemeleri (balıkçılık ve golf gibi), roket motor kasaları, basınçlı kaplar, uçak yapısal komponentleri, sabit kanatlar ve helikopter komponentleri gibi malzemelerin yapımında çok yaygın olarak kullanılırlar.

Aramid Fiber Takviyeli Polimerler (AFRP)

Aramid fiberler polimer matrislerle çok kullanılan bir fiberler grubudur. Epoksiler ve poliesterler tipik matrislerdir. Aramid fiberler esnek ve biraz ductile olduğundan, pek çok tekstil prosesiyle işlemlenebilir. Aramid kompozitlerin tipik uygulama alanları arasında, balistik ürünler (kurşun geçirmez yelekler), spor eşyaları, iplik, halat, mermi kasaları, basınçlı kaplar, otomobil fren ve kavrama hatları (asbest yerine) ve contalar sayılabilir.

Sürekli ve dizili cam, karbon ve aramid fiber takviyeli epoksi matrisli kompozitlerin özellikleri tablo-1’de verilmiştir; fiberlerin, hacim fraksiyonu 0.60’tır. (L: boylamasına “longitudinal”, T: enlemesine “transverse” dizilişi gösterir.)



Tablo-1: GFRP, CFRP ve AFRP Kompozitlerin
Tipik Özellikleri


GFRP (E-cam)
CFRP (karbon)
AFRP
(Kevlar 49)
Spesifik gravite
2.1
1.6
1.4
Gerilme modülü, GPa
45 L
12 T
145 L
10 T
76 L
5.5 T
Gerilme kuvveti, MPa
1020 L
40 T
1240 L
41 T
1380 L
30 T
Son gerilme gevşemesi, %
2.3 L
0.4 T
0.9 L
0.4 T
1.8 L
0.5 T