Kompozitler; Matris Faz (composites; matrix phase)

Matris faz bir polimer, metal, seramik, karbon ve biyopolimer olabilir. Polimer ve metal matrisler kısmen esneyebilir (ductile) yapılardır, oysa seramik matrisler kırılgandırlar ve takviye malzemelerle kırılmaya karşı dayanıklı hale getirilmeleri gerekir. Matrisler çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir; Şekil-1’de tipik bir matris sınıflandırma sistemi verilmiştir.

Partikülat kompozitlerde matrislerin fonksiyonları, fiber takviyeli kompozitlerden oldukça farklıdır. Partikülat kompozitlerde matris, bir agregatın bağlayıcısıdır. Fiber takviyeli kompozitlerde ise matris fazın fonksiyonları çeşitlidir. Birincisi fiberleri bir arada tutar ve malzemeye uygulanan gerilimin çoğunu fiberlere transfer eder; matris gerilimin sadece az bir kısmını taşır. Matris esnek olmalı, fiberin elastik modülü matrisinkinden daha yüksek olmalıdır.

Matris fazın ikinci fonksiyonu barındırdığı takviye malzemeyi mekanik aşınmalardan, çevresiyle olabilecek kimyasal reaksiyonlardan korumasıdır. Bu tür etkileşimler kırılmayla sonuçlanabilecek yüzey kaymalarına neden olur, düşük gerilme kuvvetlerinde bile kompozitin çökmesine yol açar.

Matrisin diğer bir fonksiyonu fiberleri birbirlerinden ayrı tutmasıdır; bu durumda fiberden fibere aktarılan kırılma ilerlemesi, matrisin esnek ve plastik yapısıyla önlenir. Matris ve fiber arasındaki bağın kuvveti, fiberlerin matristen ayrılmasını zorlaştırır, veya matris, kırılma ilerlemesini engelleyen bir bariyer görevi yapar.


Polimer Matris Kompozitler (PMC)

Polimerler oldukça zayıf, düşük-sıkılıkta (stiffness) malzemelerdir; yapısal kullanıma uygun mekanik özellikler kazanabilmesi için sürekli veya süreksiz fiberlerle kuvvetlendirilmesi gerekir. Polimerik matrislerde takviye olarak seramik veya metalik partiküller de kullanılabilir, bunlar, malzemenin modülünü artırır, ancak kuvvetinde önemli bir artış sağlamaz, hatta zayıflamasına neden olabilir. Yine de, elektronik sanayinde, fiziksel özelliklerinin yeterli olması nedeniyle partikül takviyeli polimerlerin kullanımı oldukça yaygındır.

Bu tip uygulamalarda monolitik polimere seramik partiküller (alumina, aluminyum nitrid) ve hatta elmas takviyeler ilave edilerek termal iletkenliği yüksek, termal genleşme katsayısı düşük olan elektrik izolasyon malzemeleri yapılır.
(BÖLÜM. 4 POLİMER MATRİS KOMPOZİTLER, PMC)


Şekil-1: Kompozitlerin içerdiği matris fazların sınıflandırılması

Tablo-1: Tipik Bazı Matris Malzemelerin Özellikleri

Malzeme
Sınıf
Yoğ. g/cm3
Modül, GPa
Gerilme, MPa
Gevşeme, %
TC, W/m.K
CTE ppm/K
Epoksi
polimer
1.8
3.5
70
3
0.1
60
Al (6061)
metal
2.7
69
300
10
180
23
Ti (6Al-4V)
metal
4.4
105
1100
10
16
9.5
Silikon karbid
seramik
2.9
520
-
<0.1
81
4.9
Alumina
seramik
3.9
380
-
<0.1
20
6.7
Cam
seramik
2.2
63
-
<0.1
2
5
Karbon
karbon
1.8
20
-
<0.1
5-90
2
TC: termal iletkenlik, CTE, termal genleşme katsayısı


Metal Matris Kompozitler (MMC)

Monolitik metalik alaşımlar makine mühendisliği uygulamalarda çok fazla kullanılan malzemelerdir. Bunların sürekli fiberler, süreksiz fiberler, whiskerler ve partiküllerle takviye edilmesiyle, örneğin, daha yüksek kuvvet, stiffness ve aşınmaya dayanıklılıkta; düşük termal genleşme katsayılı yeni modifiye malzemeler elde edilir.

Monolitik malzemenin kuvvetinde ve modülünde en yüksek artış sürekli fiber takviyelerle sağlanır. Sürekli takviye fiberlerin çoğu oldukça pahalıdır, bu nedenle de MMC’lerde daha çok süreksiz fiberler ve partikül takviye malzemeler kullanılmaktadır.
(BÖLÜM. 5 METAL MATRİS KOMPOZİTLER, MMC)


Seramik Matris Kompozitler (CMC)

Seramikler genellikle yüksek derecede sıkı (stiffness) ve serttir, aşınmaya, korozyona ve oksidasyona dayanıklıdır, yüksek sıcaklıklarda işlenebilir; ancak yüksek gerilme kuvveti uygulanan malzemelerde kullanımı sorunlar yaratabilir. Seramiklerin kırılma dayanımı çok düşüktür, dolayısıyla ufak çatlamalara ve hasarlara karşı çok hassastır; büyük gerilimlerde dağılır, termal ve mekanik şoklara direnç gösteremez.
(BÖLÜM. 6 SERAMİK MATRİS KOMPOZİTLER, CMC)


Karbon-Karbon Kompozitler (CCC)

Karbon-karbon kompozitler, karbon matrislerin sürekli ve süreksiz fiberlerle takviye edilmesiyle hazırlanır. Diğer kompozitlerde olduğu gibi bu sınıfa da giren çok sayıda malzeme vardır. Özellikleri etkileyen başlıca değişkenler arasında fiber tipi ve formu, hacim fraksiyonu ile matrisin karakteristikleri sayılabilir.
(BÖLÜM. 7 KARBON-KARBON KOMPOZİTLER, CCC)