İyon-Dipol Etkileşim (ion-dipole Interaction)

İyon-dipol etkileşim, bir iyon ile sabit (permanent) veya uyarılmış (indüklenmiş) dipol momentli bir molekül arasındaki etkileşimdir.

İyon-dipol etkileşimi, nötral moleküllerin van der Waals etkileşimlerine benzer şekilde, zayıf kovalent-olmayan bağları gösterir; iyonlar ve moleküllerin polar gruplarının (veya indüklenmiş dipollerin) arasındaki etkileşimlerden kaynaklanır. İyon-dipol bağının enerjisi tipik olarak 50-200 kJ/mol aralığındadır.

İki temel iyon-dipol etkileşim vardır:

1. Orientasyon etkileşim (iyon-sabit dipol)

Oryantasyon etkileşimi (iyon-sabit dipol), iyon-dipol etkileşim potansiyeli (U) dipoller, sıvılarda olduğu gibi, serbestçe (neredeyse) döndüğünde mesafenin dördüncü kuvveti ve sıcaklıkla ters orantılıdır (q: yük, p: polarizasyon):
      q2 p2
U ~ ¾¾
      T r4
2. İndüksiyon Etkileşim (iyon – indüklenmiş dipol)

Bir dış alan tarafından indüklenen (uyarılan) dipol momenttir ve iyonun alanı, dış alan tarafından belirlenen kalıcı oriyantasyona (yönelim) sahiptir; iyon yükü ve molekülün polarlaşabilirliği ile orantılı, uzaklığın karesi ile ters orantılıdır.

Buna paralel olarak, etkileşim potansiyeli (kalıcı dipol momentinde olduğu gibi) mesafenin dördüncü kuvvetiyle ters, molekülün yükü (karesi) ve polarizasyonuyla doğru orantılıdır:
       q2 p
U ~ ¾¾
        r4
Diğer moleküllerarası etkileşimlerde olduğu gibi, iyon yükü daha yüksek çok kutuplu momentler ile etkileşime girebilir, ancak bu etkileşim genellikle daha zayıf ve uzaklığın daha yüksek güçleri ile ters orantılıdır, yani çok daha kısa aralıktadır. 



GERİ (nanoteknoloji)
GERİ (sözlük)