Kromatografi, 20. yüzyılın başlarında Rus botanikcisi
Mikhail Tswett tarafından bulundu. Tswett, Klorofil ve ksantofiller gibi çeşitli
pigmentleri içeren bir çözeltiyi, toz halinde kalsiyum karbonatla doldurulmuş
bir cam kolondan geçirerek birbirinden ayırmayı başardı. Ayrılan maddeler
kolonda renkli bölgeler halinde gruplar oluşturdu; Bu nedenle ayırma yöntemine,
renkli fotoğraf anlamına gelen kromatografi
(chromatography ) adını verdi.
Kromatografi uygulamaları ve yeni yöntemler geliştirilmesi
son 50 yılda büyük aşamalar gösterdi. Bu alandaki çalışmaları ile A.J.P. Martin
ve R.L.M. Synge 1952 yılında Nobel ödülünü kazandılar.
Ayırma mekanizmasına göre sınıflandırma:
·
Adsorbsiyon kromatografi
·
Dağılma (partition) kromatografi
·
İyon-değiştirme kromatografi (veya iyon
kromatografi)
·
Jel geçirgenlik veya jel süzme
(moleküler-exclusion veya size-exclusion) kromatografi)
·
Zone elektroforez
·
Afinite (veya bioafinite) kromatografi
·
Chiral kromatografi
Hareketli faza göre sınıflandırma:
- Sıvı
kromatografisi (LC)
- Gaz
kromatografisi (GC)
Uygulanan tekniğe göre sınıflandırma:
- Kolon
kromatografi
- Düzlem
kromatografi (ince tabaka,TLC; kağıt, PC)
Kullanım amacına göre sınıflandırma:
- Analitik
kromatografi (kalitatif kromatografi; kantitatif kromatografi)
- Preparatif
uygulamalar (karışımlardan saf madde elde etme)