1.3. FİZİKSEL TEKNİKLER (EKSTRİNSİK)

a. Yarn, Strand veya Roving Verimi

Yarn (iplik), strand (tek bir fiber, filament, veya monofilament), roving (bükülmemiş veya çok az bükülmüş filamentler veya sürekli strand desteleri) verimi, genellikle uzunluk/ağırlık olarak ifade edilir; bu ifadenin tersi lineer yoğunluktur, ağırlık/uzunluk. Deneyde ölçülen değer lineer yoğunluktur; bir parça yarn, strand, ve roving havada doğru olarak tartılır ve uzunluğuna bölünür.

b. Yarn veya Tow Kesit Alanı

Bu özellik ölçülerek değil hesaplanarak saptanır; lineer yoğunluğun (ağırlık/uzunluk), volumetrik yoğunluğa (ağırlık/hacim) bölünmesiyle elde edilir. Bu değer fiber demetindeki her bir filamentin kesit alanlarının kümülatif toplamını verir.

c. Yarn Twist

Bir yarn veya diğer tekstil dizisinde eksen boyunca olan birim uzunluktaki dönme sayısı twist terimiyle tanımlanır. Twist, malzemenin ‘ele gelme’ özelliğini kolaylaştırdığı için istenilen bir özellik olmasına karşın yayılma veya gerilmeyi engelleyeceği için genellikle tercih edilmeyen bir özelliktir. Yarn twistin miktarı ve yönü ASTM D1423 standart test metoduyla ölçülür.

ASTM D1423: Yarnlarda Twist Tayini; Doğrudan Sayma

Belirli uzunlukta bir örnek twist ekipmanına yerleştirilir ve bir ucu, elementin büklümü (twist) tükeninceye kadar döndürülür. Dönme sayısı saptanır ve birim uzunluk için dönme sayısı hesaplanır.

Kablo (veya tabakalı) yarnın elementlerdeki twist miktarı iki şekilde saptanır: Birincisi orijinal twist tayinidir; yarnın bir ucu sabit tutulurken diğer ucu, yapısal komponentler paralel konuma gelinceye kadar döndürülür, sonra bu komponentlerin her biri test örneği olarak kullanılabilir. Diğeri komponentdeki son twistin tayinidir; bunun için yarnın bir komponentinin her iki ucu da sabitlenir.

Test Örnekleri: İplik (bükülmüş) tek yarn, tek filament yarn, tabakalı veya kablo yarnlar olabilir.

Ölçülen Özellikler:

tpm  = twist/m, tpcm = dönme sayısı/cm, tpi = dönme sayısı/inç, R = sayıcı değeri, L = örnek uzunluğu (m), T ve N = yarn sayısı (tex), U ve T’ = twist kaldırıldıktan sonraki ve twist kaldırılmadan önceki örnek uzunluklarıdır.

d. Fabrik Konstrüksiyonu

Fabriklerin ele gelme, şekillendirilebilme, fiziksel kararlılık, kalınlık ve fiber özelliklerine dönüştürülme gibi özelliklerinin tümü fabriğin konstrüksiyonuna bağlıdır. Bu amaçlarla uygulanabilen tipik test metotları olarak ASTM D3775 (Dokuma Fabriklerin Çözgü (uç) ve Atkı Sayısı), ASTM D3773: (Dokuma Fabriklerin Uzunluğu), ASTM D3774 (Tekstil Fabriklerin Genişlik Testi), ve ASTM D3776: (Fabriklerin Kütle/Alan, ağ. Tayini) sayılabilir.

e. Fabrik Alansal Yoğunluğu

Bu özellik yarn sayısıyla ilişkilidir; ağırlık/ alan (fabrik). Kompozitin konstrüksiyonu ve analizi için önemli olan bu parametre impregne fabriğin kürlenmesinde fiber yoğunluğuyla kalınlığını kontrol eder. Fabrik alansal yoğunluğun tayininde genellikle ASTM D3776 (Fabriklerin Kütle/Alan, ağ. Tayini) standart test metodu uygulanır. (Bölüm. 3 – g)