Hücre Potansiyelini Ölçmede Kullanılan Cihazlar (cell potential measuring devices)

Potansiyometrik ölçüm esaslarına göre çalışan bir cihaz ölçümün yapıldığı galvanik hücreden hiç elektrik çekmemelidir. Bunun bir nedeni böyle bir akımın potansiyel değişmesine neden olmasıdır. Daha da önemlisi hücre potansiyellerinin IR düşmesi ve polarizasyon etkileri nedeniyle oluşan akıma bağımlı olmasıdır. IR düşmesinin etkisi, direnci 100 MW ve daha fazla olan özel iyon elektrotlarında oldukça önemlidir. Bu nedenle akım 10-12 A veya daha düşük değerlerde olacak şekilde sınırlandırılmalıdır; bu sınırlandırma potansiyel ölçme aletinin iç direncinin 1011 W veya daha yüksek olmasıyla sağlanabilir.

Poatansiyometrik voltaj ölçümünde iki tip cihaz kullanılır, potansiyometre ve elektronik voltmetre. Her iki cihaz da (iç dirençleri yeteri kadar yüksek olmak koşuluyla), cam ve diğer membran elektrotlarla biraraya getirilerek pH metre olarak, özel iyon elektrotları ile biraraya getirilerek de "iyonmetre" olarak kullanılabilirler.


1. Potansiyometreler

Potansiyometre potansiyel ölçümünde kullanılan klasik bir cihazdır. Membran elektrotların bulunduğu ölçümlerde iyi sonuçlar vermez. Böyle durumlarda düşük dirençli galvanometre, yüksek-giriş dirençli bir akım dedektörü ile değiştirilir. Geçmişte bu amaçla vakum tüplü elektrometreler kullanılmıştır.  Alternatif olarak, potansiyometrenin denge dışında kalan akımı yüksek-dirençli voltaj-izleyici bir amplifiere beslenerek yükseltilir. Bu tip bir cihaz ±0.002 pH'a karşılık olan ±0.1 mV'a kadar duyarlıdır.

Laboratuvarlarda potansiyometrik pH metreler yerine, çok daha hızlı ve doğrudan-okumalı elektronik voltmetreler veya pH metreler kullanılmaktadır.


2. Doğrudan - Okumalı Cihazlar

Doğrudan-okumalı çok sayıda ticari pH metre vardır. Bunlar çoğunlukla, gerekli yüksek iç direncin bir voltaj izleyicisi veya bir alan etki tranzistörü ile sağlandığı kuru sistemlerdir. Şekil-16'da görüldüğü gibi devre oldukca basittir. Burada iyon seçici elektrotun çıkışı, amplifierin ters çevirici terminaline bağlanır. Böylece iç direnci yükselten bir alan etki tranzistörü oluşur. Amplifier akımı, önceden pH ve milivolta göre kalibre edilmiş bir ölçü aletine gider.  Değişken direnç RT sıcaklığa göre kalibre edilirse sıcaklık değişiklikleri için düzeltme yapılabilir.

Ticari bir pH metrenin okunması digital olabilir veya 0-14 pH'ı kapsayacak şekilde 5-10 inc. skala üzerinde bir gösterge ile izlenebilir. Son yapılan pH metrelerde skala genişletme olanağı da bulunmaktadır. Böylece tüm skala 0.5-2 pH'a çevrilebilmekte ve pH okumadaki hassasiyet amplifier gürültü seviyesine bağlı olarak ±0.001-0.005 birime kadar düşürülebilmektedir. Genelde ise pH ±0.02-0.03 birim duyarlıkla okunabilir.


Şekil-16: Doğrudan okumalı bir pH metrenin basitleştirilmiş devre diyagramı


Standart Weston Hücreleri: Elektrokimyasal çalışmalarda potansiyellerin doğru olarak ölçülmesi, için, elektromotor kuvveti hassas olarak bilinen bir hücre kullanılır. " Weston hücresi " bu amaçla kullanılan ve çok iyi bilinen bir hücredir. Weston hücresi,


şeklinde gösterilir. Hücrede oluşan yarı- reaksiyonlar aşağıda gösterilmiştir.


Şekil-17'de tipik bir Weston hücresi görülmektedir. Teorik potansiyeli, 25 0C'de 1.0183 V'dur. 

Bir Weston hücresinin elektromotor kuvveti çözeltideki kadmiyum ve civa(1) iyonlarının aktivitelerine bağlıdır. Verilen herhangi bir sıcaklıkta bu değerler sabittir; kadmiyum sülfat ve civa(1) sülfatın o sıcaklıktaki çözünürlükleri ile sınırlandırılmıştır. Sonuç olarak Weston hücrelerinin voltajı, büyük miktarlarda akım çekilmediği durumlarda uzun süre sabit kalır.

Kadmiyum(2) ve civa(1) tuzlarının sıcaklıkla çözünürlüklerindeki değişiklik nedeniyle Weston hücresinin sıcaklık katsayısı - 0.04 mV/0C'dir. Sıcaklık katsayısı bu değerin dörtte biri kadar olan bir hücre, katı CdSO4. 8/3 H2O içermeyen ve 4 0C'de doygun olan bir kadmiyum sülfat çözeltisi kullanılarak elde edilebilir. Bu tip ticari hücrelere " doymamış Weston hücreleri " denir; potansiyelleri 1.0185 ve 1.0195 V arasındadır.


Şekil-17: Bir Weston standart hücresi (doymamış)



GERİ